19:25 26.02.2018

Україна знову перезапустить процес відбору керівництва держпідприємств - міністр фінансів

3 хв читати
Україна знову перезапустить процес відбору керівництва держпідприємств - міністр фінансів

Процедура відбору керівників найбільших державних підприємств сьогодні є профанацією і її буде переглянуто з ініціативи прем'єр-міністра і міжнародних партнерів України, повідомив міністр фінансів Олександр Данилюк.

"Зараз прем'єр (Володимир Гройсман - ІФ) ініціює нову групу з відбору керівників у відповідь на рекомендації наших партнерів і деякі урядові напрацювання. Тобто, ми перезапускаємо процес відбору керівників державних підприємств, закладаємо туди новий підхід", - сказав міністр в інтерв'ю виданню "Тиждень".

За його словами, необхідно дослухатися до думки незалежних експертів, які перебувають у складі Комітету вз призначення керівників особливо важливих для економіки підприємств (номінаційного комітет).

"Є комісія, ми нібито робимо правильні речі, залучаємо зовнішніх експертів, щоб забезпечити довіру до справи, а потім ображаємося, коли вони спостерігають за профанацією і відвертаються, кажучи, що не хочуть мати з цим нічого спільного", - описав поточну ситуацію О. Данилюк.

Як уточнило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в уряді, метою змін є перенесення процедури попереднього відбору кандидатів у відання самого номінаційного комітет, а також скорочення його складу.

За словами співрозмовника агентства, запропоновано наділити номінаційного комітет повноваженнями щодо встановлення критеріїв відбору та посилення його секретаріатом.

Джерело вказало, що йдеться про внесення змін до постанову Кабміну №777 від 2008 року, що постійно змінювалася, про порядок проведення конкурсного відбору, а також в ухваленні в березні 2017 року постанови №142 і №143 про деякі питання управління підконтрольними державі підприємствами і об'єктами держвласності.

Як повідомлялося, уряд В.Гройсмана за період роботи з середини квітня 2016 року за процедурою відбору через номінаційний комітет призначив лише незалежних членів наглядової ради НАК "Нафтогаз України", керівників "Укрзалізниці" і "Укрпошти", проте конкурси з їх відбору були розпочаті ще за уряду Арсенія Яценюка. Після відходу перших незалежних членів наглядової ради "Нафтогазу" у відставку у вересні 2017 року наступний склад НР був призначений безпосередньо Кабміном в обхід номінаційного комітету за погодженням з міжнародними фінансовими організаціями.

У листопаді 2016 року уряд значно розширило склад створеного в лютому 2015 року номінаційного комітету, ввівши в нього додаткових представників від уряду і збільшивши кількість незалежних експертів. До глав Мінекономрозвитку, Міненерговугілля, Мінфіну, Мінагропроду і Мінінфраструктури були додані віце-прем'єр Володимир Кістіон, віце-прем'єр - глава Мінрегіонбуду Геннадій Зубко, міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко та міністр юстиції Павло Петренко.

Кількість незалежних недержавних експертів з правом дорадчого голосу було збільшено з п'яти до восьми. Крім того, до складу номінаційного комітету був введений ще один незалежний експерт - фахівець з підбору персоналу, який входив до комісії з конкурсного відбору відповідного підприємства.

Перше засідання комітету в новому складі відбулося лише 21 липня 2017 року під головуванням першого віце-прем'єра-глави МЕРТ Степана Кубіва за участю прем'єра В.Гройсмана. На ньому було затверджено перелік з п'яти компаній для проведення конкурсів з відбору директорів, до якої увійшли "Електроважмаш", "Укрхімтрансаміак", Об'єднана гірничо-хімічна компанія (ОГХК), Державна продовольчо-зернова корпорація України (ДПЗКУ) і "Укрспирт".

На цьому ж засіданні було заверджено список із семи компаній для проведення конкурсів з відбору членів наглядових рад: "Укрзалізниця", "Укрпошта", "Укренерго", "Укргідроенерго", аеропорт "Бориспіль", ДПЗКУ і "Енергоатом", однак жодне з цих призначень досі не відбулося.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА