21:20 05.04.2018

Савченко свідомо відмовилася від перевірки на поліграфі

2 хв читати
Савченко свідомо відмовилася від перевірки на поліграфі

Позафракційний народний депутат України Надія Савченко, яка перебуває під арештом,  свідомо відмовилася від проведення психологічної експертизи з використанням поліграфа, заявляють у Службі безпеки України.

"Служба констатує, що підозрювана Савченко свідомо відмовилася від проведення психологічної експертизи з використанням поліграфа. Утвердження і вимога сторони захисту щодо надання їм усіх наявних у слідства матеріалів для підготовки до проведення експертизи не передбачено жодною статтею Кримінально-процесуального кодексу України. Це є виключно спробою введення в оману українського суспільства і представників ЗМІ в нібито зацікавленості Савченко у встановленні істини в цій справі", - повідомляє прес-центр СБУ в четвер.

У спецслужбі зазначають, ще до повідомлення про підозру Н.Савченко неодноразово публічно заявляла, що буде давати свідчення слідству щодо всіх обставин кримінального провадження виключно з використанням поліграфа. Вона була завчасно сповіщена про місце і час проведення експертизи з використанням поліграфа і отримала наявні у слідства докази, якими обґрунтовується її підозра.

"Замість цього підозрювана в присутності експертів відмовилася брати участь в дослідженні, висунувши нові вимоги - надати їй спочатку для ознайомлення всі наявні у слідства матеріали проведених негласних слідчих (розшукових) дій", - розповіли у відомстві.

В СБУ підкреслюють, що проведення психологічної експертизи з використанням поліграфа передбачає конкретні відповіді досліджуваного в формі "так" / "ні" на поставлені експертом питання, сформовані виключно в межах і по суті оголошеної підозри, яке є в розпорядженні захисту, самої підозрюваної і представників ЗМІ .

Як повідомлялося, 22 березня 2018 року Верховна Рада підтримала подання генпрокурора і дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт Н.Савченко. Вона підозрюється в діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; посяганні на життя державних і громадських діячів, підготовці до вчинення терористичного акту, створення терористичної групи чи терористичної організації, незаконному поводженні зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

23 березня Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою народному депутату України Н.Савченко до 20 травня 2018 року.

5 квітня сестра Н.Савченко Віра Савченко повідомила, що депутат в четвер не проходила психофізіологічну експертизу із застосуванням поліграфа в Київському науково-дослідному інституті судових експертиз, оскільки не узгоджені процесуальні питання, зокрема слідчий не надав стороні захисту матеріали справи. За її словами ситуація проясниться через кілька днів.

Пізніше адвокат Н.Савченко Дмитро Бугай повідомив, що психофізіологічна експертиза проводиться в два етапи: розмова з психологом і допит на поліграфі. За його словами, розмова з психологом в четвер відбулася і тривала близько 40 хвилин.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА