12:32 13.05.2018

Синод УПЦ КП звинуватив Московський патріархат у втручанні в питання отримання автокефалії української церкви

3 хв читати
Синод УПЦ КП звинуватив Московський патріархат у втручанні в питання отримання автокефалії української церкви

Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) звинувачує Росію і прокремлівські політичні сили у втручанні в процес визнання автокефалії православної церкви в Україні.

"Відомі численні факти політичного і державного втручання з боку Російської Федерації і прокремлівських політичних сил в Україні в процес (визнання автокефалії – ІФ) з метою перешкодити йому", – йдеться в повідомленні на сайті УПЦ КП в суботу.

У заяві уточнюється, що через дипломатичні та інші канали в інтересах влади РФ і Московської патріархії здійснюється тиск на Константинопольський Патріархат, інші Помісні православні церкви.

"Прокремлівські політичні структури в Україні організували збір підписів, які, на їхню думку, мають засвідчити небажання православних в Україні підтримати розпочату справу. Використовуючи свій вплив, зокрема фінансовий, на керівництво Митрополії Московського Патріархату в Україні, ці політичні структури поширюють "підписні листи" у парафіях Московського Патріархату в Україні – хоча жодного публічного церковного розпорядження робити це не було зроблено", – йдеться в заяві.

"Враховуючи ці факти ми висловлюємо протест проти втручання Російської Федерації у церковні справи, проти використання прокремлівськими політиками свого впливу в керівних структурах Митрополії Московського Патріархату в Україні з метою перешкодити визнанню автокефалії. Вважаємо, що своїми діями вони порушують законодавство України, розпалюють міжконфесійну ворожнечу, втручаються у справи релігійних організацій, спонукають одні релігійні організації втручатися у справи інших", – заявили в УПЦ КП.

В Українській церкві закликали архієреїв, духовенство та вірян, які перебувають у складі Московського Патріархату в Україні, не брати участі у політичних провокаціях прокремлівських сил, не ставати заручниками їх прагнення реваншу і повернення до влади".

"Водночас ми знову і знову застерігаємо усіх від участі в провокаціях, спрямованих на розпалювання міжконфесійної ворожнечі. Заклики окремих політичних і громадських діячів до насильства щодо прихильників Московського Патріархату, до пошкодження або захоплення майна, що належить релігійним громадам в юрисдикції Московського Патріархату, ми відкидаємо і засуджуємо. КП закликає архієреїв, духовенство, монахів і мирян, які зараз перебувають у підпорядкуванні Російської церкви, до свідомого, добровільного об'єднання в єдину помісну Православну церкву в Україні. Акти насильства та інші провокації тільки перешкоджають такому єднанню, сприяють супротивникам утвердження Помісної православної церкви в її дискредитації в суспільстві і за кордоном", – йдеться в заяві.

Також в УПЦ КП вважають неприпустимим, щоб під виглядом релігійної діяльності через структури Московського Патріархату в Україні поширювалася кремлівську агресивну ідеологію "русского мира", щоб віряни і суспільство Митрополії РПЦ в Україні ставали заручниками прокремлівських сил і провідниками їх програми.

"Держава має належним чином реагувати на всі факти порушення законодавства, вживати заходів для припинення таких порушень та притягнення винних до відповідальності. Громадськість України також має право на повагу, у спосіб передбачений законами, висловлювати своє засудження фактів протиправної діяльності з боку осіб і організацій, пов'язаних з Московським Патріархатом", – наголосили в синоді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА