15:14 24.05.2018

Денісова відкрила провадження за фактами порушення прав і свобод Кольченка і Сенцова

2 хв читати
Денісова відкрила провадження за фактами порушення прав і свобод Кольченка і Сенцова

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова за фактами порушення прав і свобод громадян України Олександра Кольченка та Олега Сенцова відкрила провадження, в рамках якого проводяться дії щодо з'ясування проведеної роботи українськими державними органами в рамках Конвенції про передання засуджених осіб (1983 рік).

"Уповноважений Людмила Денісова направила звернення до генерального прокурора України Юрія Луценка, міністра юстиції України Павла Петренка, міністру закордонних справ України Павлу Климкіну, міністру внутрішніх справ України Арсену Авакову з проханням до 31 травня проінформувати омбудсмена про вжиті заходи реагування за фактами незаконного позбавлення волі громадян України Олександра Кольченка та Олега Сенцова. Після отримання відповідей уповноважений вивчить матеріали і запропонує подальші дії зі звільнення українських політв'язнів", - повідомляється в четвер на сайті омбудсмена.

Л.Денісова проаналізувала всю інформацію, надану Уповноваженим РФ з прав людини Тетяною Москалькової в попередні роки. Зокрема, йдеться про ту аргументацію, що РФ ухвалила закон, згідно з яким всі громадяни, які на момент анексії Росією Криму проживали на півострові, набувають громадянство Російської Федерації, за винятком тих, хто протягом місяця офіційно оголосить про намір залишити попереднє громадянство, і, за словами Т.Москалькової, ані О.Кольченко, ані О.Сенцов цього не зробили.

"Омбудсмен Л.Денісова переконана, що Україна не може приймати цю аргументацію у своїй роботі про передання засуджених. Адже, за її словами, Крим - це Україна, і будь-які російські закони щодо Автономної Республіки Крим є фейковими. Під час судових засідань О.Кольченко і О.Сенцов офіційно заявляли, що вони не зверталися і не планують звертатися до російської сторони з метою отримання громадянства РФ. Вони неодноразово говорили, що є громадянами України. В свою чергу, РФ не визнала їх українського громадянства та поінформувала про неможливість передання ув'язнених Україні відповідно до Конвенції про передання засуджених осіб", - йдеться у повідомленні.

Л.Денісова наголошує, що аргументація російської сторони щодо автоматичного набуття О.Кольченком та О.Сенцовим громадянства РФ не може бути прийнята, оскільки це суперечить імперативним нормам загального міжнародного права.

"На підставі цього омбудсмен стверджує, що права О.Кольченка та О.Сенцова як громадян України були порушені і, керуючись статтею 101 Конституції України, статтями 13 і 15 закону України "Про уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" відкриває провадження за цим фактом", - йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА