13:46 04.06.2018

Поліграф показав, що Савченко готувалася вчинити теракт

3 хв читати
Поліграф показав, що Савченко готувалася вчинити теракт

Результати проведення судово-психологічної експертизи народного депутата України Надії Савченко з застосуванням поліграфа засвідчили, що заарештована нардеп готувалася вчинити теракт у будівлі Верховної Ради та в урядовому кварталі в центрі Києва, заявляють у Службі безпеки України.

"Поліграф також показав, що Савченко готувалася вчинити теракт в урядовому кварталі та в будівлі Верховної Ради", - йдеться в повідомленні, розміщеному на сторінці СБ України в соцмережі Facebook у понеділок удень.

Водночас, інформують у СБУ, в зв'язку зі "свідомою протидією Савченко Н.В. проведенню судової психологічної експертизи з використанням поліграфа комісія експертів не змогла поставити Савченко Н.В. всі запитання, а проведення експертизи було припинено".

Раніше, 1 червня, в ефірі "Радіо НВ" генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Н.Савченко була підготовлена до проходження перевірки на поліграфі. "Техніки й експерти, які обслуговують цей процес, повідомили про неможливість отримати відповідь на реакцію. Мої підлеглі й експерти кажуть, що це той випадок, коли людина спеціально навчена запобіганню результатам детектора брехні", - сказав він.

У повідомленні прес-центру СБ України також зазначається, що експерти надали "категоричні висновки" про наявність у Н.Савченко позитивних психофізіологічних реакцій, які свідчать, зокрема, про те, що Н.Савченко "обговорювала плани насильницького повалення конституційного ладу, брала участь у незаконних діях із повалення конституційного ладу й особисто готувала насильницьке повалення конституційного ладу".

"Савченко Н.В. також обговорювала плани збройного захоплення влади та брала участь у підготовці збройного захоплення влади, для чого з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади підшукувала та перевозила зброю. Розроблені плани з насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади Савченко обговорювала з Рубаном В.В., Захарченком О.В., Тимофєєвим О.Ю", - зазначають у СБУ.

Згідно з даними експертизи, Н.Савченко обговорювала зі спільниками плани "вбивства керівників держави, зокрема особисто розподіляла ролі в замахах". "Вона розробила чіткий план убивства керівників держави, вона домовлялася зі спільниками, хто і що має робити під час замаху на вбивство керівників держави. Свої плани вона доводила до Тимофєєва О.Ю. та Рубана В.В.", - наголосили у відомстві.

Водночас експерти не виявили позитивних психофізіологічних реакцій на запитання, поставлені стороною захисту. "Зокрема: чи бажала Савченко Н.В. змінити владу в Україні в конституційний спосіб, чи вважає вона діяльність президента України, народних депутатів України, прем’єр-міністра України, секретаря РНБО, членів Кабінету Міністрів України, керівників політичних партій злочинною", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, 22 березня Верховна Рада підтримала подання генпрокурора України Юрія Луценка й дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт Н.Савченко. Її підозрюють у діях, спрямованих на насильницьку зміну або повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; замаху на життя державних і громадських діячів, підготовці до вчинення терористичного акту, створенні терористичного угруповання або терористичної організації, незаконному поводженні зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

23 березня Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою народному депутату України Н.Савченко до 20 травня 2018 року.

29 березня Апеляційний суд Києва відмовився задовольнити скаргу адвокатів Н.Савченко на рішення Шевченківського райсуду столиці про обрання такого запобіжного заходу.

17 квітня Н.Савченко пройшла процедуру судово-психологічної експертизи з використанням поліграфа. Через два дні експерти мали визначитися з попередніми висновками, а також із тим, чи потрібно їм іще продовжувати експертизу, або ж поставлених депутату запитань достатньо для складення висновку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА