16:39 07.06.2018

Директор ТОВ "Шмайсер" стверджує, що не проходить спільно у жодній кримінальній справі з підозрюваним в організації замаху на Бабченка Германом

4 хв читати

Директор ТОВ "Українсько-німецьке спільне підприємство (УНСП) "Шмайсер" Антоніна Капілян зазначає, що вона не проходить у жодних кримінальних справах разом із підозрюваним в організації замаху на журналіста Аркадія Бабченка виконавчим директором підприємства Борисом Германом.

"Стосовно керівництва підприємства дійсно порушено кримінальні справи, вони перебувають на стадії розгляду в кількох судах, але у жодній із цих справ нас із Борисом Германом не обвинувачують спільно. Його обвинувачують в одних діях, мене - в інших", - сказала вона на прес-конференції в Києві в четвер.

А.Капілян зазначила, що Б.Герман є партнером і співзасновником підприємства, обіймає посаду виконавчого директора і має дорадчий голос. Основний його функціональний обов'язок - аналітика новинок світового та внутрішнього ринку озброєнь.

"Герман дійсно волонтер, патріот України. Ми познайомилися з ним, коли він з'явився на підприємстві, щоб обговорити можливості створення зручніших і комфортніших варіантів використання зброї для наших військових, яка є на фронті", - розповіла вона.

А.Капілян також повідомила, що не знайома з В'ячеславом Пивоварником, якого В.Герман у суді назвав "відповідальним у приватному фонді Путіна за заворушення в Україні", і їй нічого не відомо про участь цієї людини в "правових спробах вирішити конфлікт на підприємстві". "У нас із Германом суто ділові відносини, і про його контакти за межами підприємства, в особистому житті я нічого сказати не можу. Його затримання глибоко шокувало нас, як і багатьох інших", - зазначила вона.

Директор ТОВ "Шмайсер" зауважила, що спочатку основним профілем підприємства була цивільна зброя, але в 2012 році підприємство отримало ліцензію і почало активно здійснювати розробки для військового ринку.

За її словами, в певний момент у 2015 році на підприємство "було впроваджено групу рейдерів", і його було позбавлено ліцензії з "абсолютно надуманих приводів". Нині це оспорюється в судах, і дійшло до стадії касації.

А.Капілян наголосила, що ТОВ "Шмайсер" не має контрактів на постачання зброї з Міністерством оборони України, а підприємство здійснює переважно конструкторські розробки. "Створюється унікальний продукт, який має бути втілений у так звані робочі макети. Потім вони проходять випробування і далі, лише в разі позитивних результатів цих випробувань, виключно через систему ProZorro укладаються договори і відбуваються закупівлі", - пояснила вона.

Співзасновник ТОВ "Шмайсер" Юрій Костянчук додав, що йдеться про різні засоби, які покращують деякі аспекти використання зброї. "Наприклад, якась додаткова планка, що дає змогу поставити нестандартний приціл. Або технології щодо поліпшення використання зброї в темний час доби", - сказав він.

"На серійне виробництво конструкторські розробки підприємства виходитимуть ось лише зараз. Можливо, саме в цьому контексті й цікаво зараз "кошмарити" підприємство та його "віджати". Якщо повернутися до групи "панів-рейдерів", а тут йдеться про бюджетні кошти, то наше підприємство, можливо, вони планували включити до лінійки з відмивання коштів. У цьому плані ми можемо бути цікаві, тому що захопити сам інтелектуальний потенціал підприємства вкрай складно", - зазначила А.Капілян.

Адвокат Ігор Іванов наголосив, що не видно взаємозв'язку між "справою Германа" та якимись проблемами підприємства "Шмайсер".

"У контексті затримання Бориса Германа проводилися слідчі дії, які не можна назвати обшуком, але близькі до цього. Можемо сказати, що на підприємстві нічого не було вилучено, і до підприємства з боку правоохоронних органів немає жодинх претензій у зв'язку з цією справою", - зазначив він.

Згідно з даними Єдиного реєстру судових рішень, Б.Герман проходить як підозрюваний у кримінальній справі про незаконне виключення з числа учасників УНСП "Шмайсер" у грудні 2016 року власника 40%-ї частки Валерія Павлюка, його обвинувачують у підробленні документів.

Слідство обвинувачує його в тому, що спільно з власником на той момент 50%-ї частки і директором "Шмайсера" А.Капілян вони провели без кворуму збори і незаконно виключили зі складу учасників власника В.Павлюка, який і став ініціатором цієї кримінальної справи, порушеної у вересні 2017 року.

А.Капілян же підозрюють у шахрайському заволодінні в 2015 році $63,8 тис. у двох фізичних осіб, а також 320 тис. грн у Благодійного фонду ветеранів війни та учасників АТО і 1,1 млн грн у ПП "Маркон".

Окрім цього, на початку 2016 року директор УНСП узяла безвідсоткову позику в 111,11 тис. грн у В.Павлюка, проте, за даними слідства, привласнила їх.

У судових матеріалах також зазначено, що після накладення судом арешту на 90% частку А.Капілян, яку вона отримала після виключення зі складу учасників В.Павлюка, їй вдалося продати трьом особам по 5% і внести відповідні зміни до держреєстру. Згідно з ним, нині співвласниками УНСП "Шмайсер" у таких частках є Антон Бондаренко з Чернігова, Віталій Мілін із Нью-Йорка та Юрій Костянчук із Києва.

Суд застосував до А.Капілян запобіжний захід у вигляді домашнього арешту і в травні продовжив його до 11 липня.

До Б.Германа було застосовано запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання до 27 травня.

30 травня Б.Германа затримано за підозрою в організації замаху на життя журналіста А.Бабченка. 31 травня Шевченківський суд Києва заарештував його на два місяці. 11 червня Апеляційний суд Києва розгляне скаргу захисту на це рішення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА