18:35 12.07.2018

"Укроборонпром": Розробку і виробництво мінометів "Молот" супроводжувала жорстка система контролю якості озброєння

2 хв читати
"Укроборонпром": Розробку і виробництво мінометів "Молот" супроводжувала жорстка система контролю якості озброєння

У держконцерні "Укроборонпром" відкидають озвучені медіа та окремими політиками звинувачення в нібито незадовільній якості поставлених для ЗСУ на підконтрольну експлуатацію з 2016 року 120-мм мінометів "Молот" розробки і виробництва ПАТ "Маяк" (Київ).

Під час розгляду інциденту з розривом міномета "Молот" на Рівненському полігоні 6 липня на засіданні парламентського комітету з питань нацбезпеки і оборони у Києві в четвер, заступник голови "Укроборонпрому" Сергій Омельченко уточнив: створення на потужностях ОПК модернізованої версії радянського перевізного міномета 2Б11 – 120 мм мінометів "Молот" – ініційовано ухваленим у 2015 році спільним рішенням Генштабу ЗСУ, Міноборони і держконцерну.

На підставі цього спільного рішення, зазначив він, військове відомство розробило тактико-технічне завдання (ТТЗ) на нове озброєння, а ПАТ "Маяк" власним обіговим коштом забезпечило розробку і створення міномета.

"Під час розробки та виробництва міномета у нас проходив триступеневий контроль якості виробу", – акцентував він.

Як уточнив С.Омельченко, виробнича система контролю якості ПАТ "Маяк" відповідає міжнародному стандарту ISO-9000, а процес розробки і виробництва міномета супроводжував, зокрема, жорсткий контроль військового представництва Міноборони, т. зв. військового приймання. Було перевірено, зокрема, якість матеріалів і металів, що використовуються для виготовлення міномета. Під час випробувань "Молота" його технічні характеристики пройшли перевірку за 25 позиціями, включаючи якість металу, наголосив він.

Реагуючи на прохання голови комітету Сергія Пашинського прокоментувати озвучену нардепом від фракції "Батьківщина" Андрієм Кожем'якіним інформацію про нібито 10-разову невідповідність сталі ствола "Молота" заявленим параметрам, заступник голови "Укроборонпрому" сказав : "На жаль, мені не відомо, звідки взято цю інформація".

Український 120-мм міномет "Молот" створено на основі радянського перевізного міномета 2Б11. Міномет оснащений сучасним прицілом MUM 706M, має спеціальний запобіжник на дуловій частині від подвійного заряджання. Вага в бойовому положенні – 210 кг Скорострільність міномета – 12 постр./хв, дальність ураження ворожих цілей – понад 7 км.

Поставки "Молотов" в армію розпочались у березні 2016 року, за цей час в армію поставлено кілька сотень мінометів. В "Укроборонпромі" акцентують, що на сьогодні в ОПК відсутні альтернативи 120-мм мінометам "Молот" для поставок ЗСУ.

Згідно з відкритими даними оборонного сектору, раніше з "Молотом" вже траплялися трагедії, подібні тій, що сталася 6 липня на Рівненському полігоні, як під час бойового застосування, так і під час виконання навчально-бойових завдань. У висновках комісій з розслідування серед причин, що спричинили загибель військових, називалося подвійне заряджання міномета і низька якість боєприпасів, зокрема, їх осічки, зазначають фахівці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА