11:59 27.07.2018

Адвокатам Онищенка повідомили про завершення розслідування "газової справи"

2 хв читати
Адвокатам Онищенка повідомили про завершення розслідування "газової справи"

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) 26 липня завершили досудове розслідування стосовно народного депутата Олександра Онищенка, підозрюваного в організації корупційної схеми з розкрадання державних коштів під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування" (т.зв. газову справу).

Про завершення розслідування повідомлено адвокатам О.Онищенка, зазначено на сайті НАБУ.

"Оскільки підозрюваний перебуває за межами України, про завершення розслідування, відповідно до положень глави 24-1 Кримінального процесуального кодексу України, доведено до відома його адвокатів. З тих самих причин і таким самим чином про процесуальні дії повідомлено й іншому співучаснику корупційної схеми - фінансовому директору товариств, підконтрольних злочинній організації", - йдеться в повідомленні.

Наразі підозрюваним і їхнім захисникам надано доступ до матеріалів слідства для ознайомлення. Після цього буде складено обвинувальний акт для подальшого направлення до суду.

У НАБУ нагадують, що, за версією слідства, О.Онищенко є засновником і керівником злочинної організації, учасники якої з січня 2013 року по червень 2016 року протиправно заволоділи понад 1,6 млрд грн від реалізації природного газу. Внаслідок таких дій ПАТ "Укргазвидобування" завдано збитків на суму понад 740 млн грн.

Загалом слідство встановило причетність до участі в "газовій схемі" 29 осіб. Серед них - двоє близьких людей, які виконували роль співорганізаторів, інші - співробітники ПАТ "Укргазвидобування", юрист, фінансисти, керівники компаній та ін. Восьмеро підозрюваних визнали свою провину й уклали угоди про визнання винуватості. Розслідування ролі ще 12 осіб також завершено: обвинувальні акти стосовно них направлено до суду. Семеро підозрюваних, зокрема й О.Онищенко, перебувають у розшуку.

Як повідомлялося, досудове розслідування розкрадання коштів під час видобутку і продажу природного газу за договорами спільної діяльності "Укргазвидобування", в результаті якої державі завдано збитків на суму близько 3 млрд грн, детективи НАБУ розпочали в грудні 2015 року. Слідство встановило ймовірну причетність до скоєння злочинів 27 осіб.

Справу стосовно восьми учасників "газової схеми" було направлено до Солом'янського райсуду Києва 30 травня. Одного з фігурантів справи про розкрадання газу "Укргазвидобування" Валерія Пісного було заарештовано, проте згодом суд скасував йому цей запобіжний захід.

Самого О.Онищенка правоохоронні органи України підозрюють в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування". В СБУ заявили також про початок досудового слідства щодо О.Онищенко за ознаками державної зради. Верховна Рада надала згоду на притягнення його до відповідальності, затримання і арешт 5 липня 2016 року. Однак напередодні голосування, скориставшись статусом народного депутата, О.Онищенко залишив територію держави. Його було оголошено в національний розшук 8 серпня 2016 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпрі завершено рятувальну операцію після ракетного удару РФ

Зеленський ввів у дію рішення РНБО, що забороняє військовим грати в азартні ігри в Інтернеті

На Вінниччині невідомі вночі розстріляли поліцейських, один із них загинув, у двох областях запроваджено спецоперацію

Ворог за добу здійснив майже 300 ударів по семи населених пунктах Запорізької області

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, є загиблий

На Харківщині з-під завалів зруйнованої ворожими обстрілами госпбудівлі врятовано людину

Окупанти продовжують обстрілювати Дніпропетровську область, суботу оголошено Днем жалоби через жертви напередодні

Ліквідовано дві ворожі керовані авіаракети та три розвіддрони

ЗС України продовжують відбивати ворожі атаки на шести напрямках

Росіяни вдарили ракетами по Запоріжжю, пошкоджено об'єкт інфраструктури

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА