11:36 02.08.2018

Сім'я Шеремета звернулася до суду через бездіяльність Луценка

3 хв читати

Близькі вбитого журналіста Павла Шеремета скаржаться на бездіяльність генерального прокурора України Юрія Луценка у справі про підрив автомобіля два роки тому в центрі Києва, внаслідок якого загинув журналіст, повідомляє українське інтернет-видання "Українська правда".

Зокрема, цивільна дружина вбитого, редактор "Української правди" Олена Притула вимагає визнати її потерпілою, йдеться у скарзі, поданій адвокатом сім'ї Шеремета Андрієм Мамалигою до Печерського районного суду Києва. Вона також переконана, що вибух, який стався на розі вулиць Івана Франка та Богдана Хмельницького 20 липня 2016 року, о 7:45, був терористичним актом.

"Зухвалість, із якою діяли терористи, свідчить, що метою злочину було не вбивство Павла Шеремета, а отримання  психологічного ефекту у вигляді паніки та зневіри свідків теракту, телеглядачів і близьких загиблого Павла Шеремета у власній безпеці. Очевидно, що злочин вчинений з метою залякування як всього населення, так і журналістів зокрема", - вважає вона.

Ще 27 лютого 2018 року О.Притула звернулася до генпрокурора з заявою, в якій просила розслідувати цю справу як теракт, що призвів до загибелі людини.

"Але до 1 серпня Юрій Луценко на цю заяву не відреагував – досудове розслідування за ч. 3 ст. 258 ККУ не розпочато. Кримінальний процесуальний кодекс дозволяє оскаржити таку бездіяльність генпрокурора", - йдеться в повідомленні.

Тому О.Притула просить суд зобов'язати генпрокурора "невідкладно внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування за фактом скоєння кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 258 Кримінального кодексу України, а саме скоєння терористичного акту 20 липня 2016 року, що призвело до загибелі Павла Шеремета".

Також цивільна дружина загиблого вимагає зобов'язати Ю.Луценка визнати її потерпілою в цьому провадженні й допустити до участі в процесі А.Мамалигу.

Як повідомлялося, о 7:45 20 липня 2016 року на перетині вулиць Б.Хмельницького та І.Франка в центрі Києва було підірвано машину керівника інтернет-видання "Українська правда" Олени Притули, в якій перебував П.Шеремет. Журналіст загинув на місці незабаром після вибуху. Слідчі заявили, що вважають пріоритетною версією вбивства П.Шеремета його журналістську діяльність в Україні та інших країнах.

Через рік директор департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко повідомив, що слідство, ґрунтуючись на низці факторів, вважає дуже ймовірним російський слід у вбивстві П.Шеремета та кількох українських високопоставлених офіцерів.

9 жовтня 2017 року генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що розслідування вбивства П.Шеремета просуватиметься активніше після отримання "зачіпки" для слідства.

У другі роковини вбивства журналіста 20 липня 2018 року в Генпрокуратурі України повідомили, що в рамках досудового розслідування відпрацьовуються чотири основні версії щодо мотивів скоєння цього злочину: професійна журналістська діяльність; особисті неприязні стосунки; дестабілізація обстановки в Україні; помилка об'єктом (підірваний автомобіль належав О.Притулі).

Того самого дня перший заступник голови Нацполіції В'ячеслав Аброськін заявив, що слідство встановило людину, яка може бути причетна до вбивства П.Шеремета, але її ще потрібно ідентифікувати. "Сьогодні можу сказати, що встановлено особу, тобто не особу встановлено, а людину, яку можна ідентифікувати", - сказав він на брифінгу в Одесі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА