13:29 08.10.2018

САП направила до суду обвинувальний акт у "янтарний справі" стосовно нардепів Полякова, Розенблата

4 хв читати
САП направила до суду обвинувальний акт у "янтарний справі" стосовно нардепів Полякова, Розенблата

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) 5 жовтня направили до суду обвинувальний акт за фактами отримання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії у здійсненні видобутку бурштину (т.зв. "бурштинова справа") за двома народними депутатами і ще чотирьом особам, повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

"5 жовтня 2018 прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури направили до суду обвинувальний акт у так званому "янтарному" провадженні щодо двох народних депутатів України і ще чотирьох осіб, яких обвинувачують в отриманні неправомірної вигоди за реалізацію права законодавчої ініціативи (ч.4 ст.368 КК України ) і зловживання впливом (ч.2 ст.369-2 КК України)", - йдеться в оприлюдненому в понеділок на сторінці НАБУ в соцмережі Facebook повідомленні.

При цьому у Бюро заявляють, що "сторона захисту всіляко намагалася уникати вручення обвинувальних актів, у зв'язку з чим прокурори і детективи змушені були вручати їх за місцем проживання підозрюваних".

Коментуючи заяви нардепів-фігурантів "бурштинової справи" про те, що їм нібито не вручали обвинувальний акт із реєстром матеріалів досудового розслідування, в НАБУ зазначили, що, як і інших підозрюваних, парламентаріїв неодноразово завчасно викликали як за допомогою поштового зв'язку повістками, так і за допомогою телефонного зв'язку, sms-повідомлень і різних месенджерів до прокурора для вручення їм обвинувального акта з додатками.

"Зате замість заняття конструктивної позиції щодо отримання зазначених документів і захисту відповідно до чинного процесуального закону в суді, сторона захисту обрала тактику затягування процесу з тим, щоб прокурор не зміг направити обвинувальний акт до суду. Показово, що в завчасно визначені дні виклику всі підозрювані або раптово захворіли, або ж в їхніх захисників виникли невідкладні судові процеси", - йдеться в повідомленні.

Водночас безпосередньо надаючи САП різного роду заяви і клопотання, депутати відмовилися отримувати обвинувальний акт, "а Поляков ще і повістку про виклик, мотивуючи це тим, що справа до суду не дійде".

"У зв'язку з цим прокурор і детективи здійснили виїзди за місцем роботи та проживання підозрюваних з метою вручити обвинувальний акт, але лише один з них фізично його отримав - інші відмовилися, про що в присутності понятих зазначено у відповідних розписках, а також зазначені факти зафіксовані з допомогою відеозйомки", - інформують в НАБУ.

У повідомленні наголошується, що процесуальний закон зобов'язує прокурора вручити стороні захисту, зокрема підозрюваним, обвинувальний акт перед направленням його до суд, однак останнім не надано право його не отримувати.

"У зв'язку з тим, що кожному з підозрюваних стороною обвинувачення запропоновано отримати обвинувальний акт і надати про це розписку прокурору, однак вони цього не зробили, що зафіксовано належним чином, 5 жовтня 2018 р., прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури обвинувальний акт направили до суду", - пояснили в Бюро.

Як повідомлялося, 19 червня 2017 року стало відомо про затримання охоронця народного депутата Борислава Розенблата при отриманні хабара в сумі $200 тис. за вирішення питання з ліцензуванням видобутку бурштину. Пізніше низка ЗМІ з посиланням на джерело в НАБУ повідомили, що хабар, за який затримано охоронця, призначалвся двом парламентаріям, зокрема Максиму Полякову.

20 червня керівник САП Назар Холодницький повідомив, що в рамках розслідування кримінального провадження про незаконний видобуток бурштину затримано шістьох осіб - трьох помічників народних депутатів, одного охоронця нардепа, двох представників громадської організації, що займається боротьбою з корупцією.

11 липня Верховна Рада дала згоду на притягнення до відповідальності народних обранців, які фігурують в "янтарний справі".

У лютому 2018 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) завершили досудове розслідування у так званій "янтарній справі". З 15 лютого стороні захисту (шести підозрюваним, зокрема двом народним депутатам України) відкрито доступ до матеріалів слідства.

У Бюро зазначили, що слідство встановило як мінімум п'ять епізодів злочинної діяльності, у результаті якої підозрювані отримали від представника іноземної компанії неправомірну вигоду на загальну суму понад $300 тис. Ці кошти отримані підозрюваними для забезпечення підготовки законопроектів, незаконного впливу на посадових осіб Держгеокадастру, Держлісагентства, Держгеонадр України, органів місцевого самоврядування з метою безперешкодного прийняття рішень на користь зазначеної іноземної компанії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА