17:27 01.02.2019

Глава МінТОТ розкритикував "план для України" Зайдіка

3 хв читати
Глава МінТОТ розкритикував "план для України" Зайдіка

"Мирний план для України" представника ОБСЄ у Тристоронній контактній групі (ТКГ) Мартіна Зайдіка вимагає низки рішень парламентів України та інших країн і викликає багато запитань, вважає міністр із питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (МінТОТ) Вадим Черниш.

"Фактично це не розвиток Мінських угод - це додаткові угоди, які зокрема вимагають низки рішень не лише парламенту України, а й парламентів інших країн, тому вони не можуть бути в принципі імплементовані", - сказав В.Черниш на прес-конференції в п'ятницю в Києві.

За його словами, ні за процедурою, ні за змістом цей план не може офіційно обговорюватися.

В.Черниш зазначив, що багато пунктів плану викликають запитання.

"Що стосується мандата всієї цієї місії (ОБСЄ-ООН - ІФ), яка запропонована в цьому документі. Звертаю увагу - тут передбачено всю територію Донецької та Луганської областей, зокрема й підконтрольна уряду України, але зроблено таку обмовочку, що цивільний компонент - лише для окупованої території, а вся місія, зокрема для підконтрольної території, що є дивним. Я не розумію логіки в цьому випадку і взагалі це не прописано у жодних угодах, які до цього моменту Україна підписувала або схвалювала", - розповів В. Черниш.

Міністр також зазначив, що згідно з планом М.Зайдіка запропоновано "фактичну легітимізацію органів, які називають себе такими на окупованих територіях і легітимність яких ще нещодавно автори цього документа не визнавали".

Він наголосив, що в мінському процесі не фігурують так звані "ЛНР" і "ДНР", а план М.Зайдіка знову повертає до цих назв.

В.Черниш нагадав, що на пропозиції України зробити чіткі заяви про неможливість ні повного, ні часткового визнання і легітимізації цих утворень у рамках мінського процесу, російська сторона і ОБСЄ не реагують.

"Хто і для кого його підготував і чому саме зараз його оприлюднили - у мене особисто викликає багато запитань, на які ми досі не знайшли відповідей", - зауважив він.

Глава МінТОТ зазначив, що офіційними каналами цей план представникам України не передавали.

За словами В.Черниша, оприлюднення плану в газеті чомусь збіглося з проведенням з'їздів "опозиційних структур". "Може, збіглося, але на мою думку, є певна закономірність у цьому", - додав міністр.

Наприкінці січня спецпредставник ОБСЄ у ТКГ М.Зайдік повідомив в інтерв'ю австрійській газеті Kleine Zeitung про новий план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, що має замінити Мінські домовленості.

За словами дипломата, новий план був представлено на останньому засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ в грудні 2018 року в Мілані, де були присутні представники України, Росії, Німеччини та Франції. Згідно з планом, ООН і ОБСЄ мають діяти не паралельно, а разом під загальним керівництвом на чолі з так званим спеціальним представником: це стосується як військового і поліцейського компонентів з боку ООН, так і наглядової місії ОБСЄ, яка вже діє на місцях.

Крім того, запропоновано створення Євросоюзом агентства з реконструкції, яке б діяло на Донбасі на зразок раніше створеного ЄС на Балканах, і діяльність якого поширювалася б на всі райони Донецької і Луганської областей.

План також передбачає створення перехідної адміністрації ООН в ОРДЛО, яка має стежити за втіленням мирного плану і реінтеграції цих регіонів.

М.Зайдік також заявив, що Мінські домовленості передбачали, що представники ОРДЛО беруть участь в процесі і їх почуто, і "так має бути і після прийняття нової "всеосяжної угоди"".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА