10:38 15.07.2019

Сьогодні Вишинський за рішенням суду може вийти на свободу, хоча його можна було обміняти на всіх утримуваних РФ українців - Сарган

3 хв читати

Керівника "РИА Новости-Україна" Кирила Вишинського, якого підозрюють у державній зраді, можуть у понеділок вдень звільнити з-під арешту у зв'язку із визнанням Конституційним Судом України неконституційною норми Кримінального процесуального кодексу, якою суд фактично зобов'язувався застосовувати безальтернативний запобіжний захід (тримання під вартою) щодо низки осіб, підозрюваних у тяжких і особливо тяжких злочинах, вважає прес-секретар українського генпрокурора Лариса Сарган.

"Сьогодні о 16:15 у приміщенні Подільського райсуду (вул. Хорива, 21) відбудеться засідання у справі керівника пропагандистського на території України інформагентства "РИА-Новости" Кирила Вишинського. Що очікується? Що ця людина офіційно за рішенням суду вийде на свободу. Завдяки чому? Завдяки: а) рішенню Конституційного Суду, який "піклується" про терористів і держзрадників; б) привезеному російським журналістом листа мами і, напевно, маленької записочки, яку передали в руки президенту. Тому що потім відбулася і сама телефонна розмова між Володимиром (Зеленським - ІФ) і Володимиром (Путіним - ІФ)", - написала вона в понеділок вранці.

При цьому Сарган висловила переконання, що Вишинський важливий для президента РФ і означає для останнього більше за всіх українських полонених.

"Саме тому одного лише Вишинського можна було б обміняти: - на 24 військовополонених українських моряків (майже 250 днів у полоні, листи матерів, дружин і дітей не помічені Путіним, ні навіть рішення суду ООН негайно випустити українців на свободу проігноровано Путіним), - на українського журналіста Романа Сущенка (більш як 1000 днів у полоні, листи дружини і дітей не помічені Путіним), - на українського режисера Олега Сенцова (більш як 5 років у полоні, ні листи, ні акції світових кіномитців і акторів, ні масові або поодинокі протести з вимогою звільнити Сенцова не помічені Путіним)... На всіх разом! Одного Вишинського!" - вважає прес-секретар генпрокурора України.

Як повідомлялося, раніше Конституційний Суд України визнав неконституційною норму КПК, якою суд фактично зобов'язували, обираючи запобіжний захід, застосовувати безальтернативний запобіжний захід - тримання під вартою. Ця норма (ч. 5 ст. 176 КПК) застосовувалася до підозрюваного у вчиненні державної зради та інших тяжких і особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України та злочинів, пов'язаних із терористичною діяльністю або діяльністю незаконних воєнізованих або збройних формувань.

15 травня 2018 року співробітники Служби безпеки України затримали в Києві Вишинського. Спільно з прокуратурою АР Крим вони провели слідчі дії (обшуки) в офісі "РИА Новости-Украина" в Києві. Вишинському оголосили про підозру у кримінальному провадженні, відкритому за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

16 травня Вишинського привезли в Херсон, де 17 травня суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Херсонський суд уже кілька разів продовжував Вишинському термін тримання під вартою, а апеляційний суд підтверджував ці рішення.

6 березня 2019 року прокуратура АР Крим направила до Подільського суду Києва обвинувальний акт щодо Вишинського для розгляду по суті. Перше засідання з розгляду справи по суті було призначено на 4 квітня

14 березня Вишинського було етаповано до Києва з Херсона. З того часу він перебуває в столичному слідчому ізоляторі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА