09:14 11.10.2019

Гаазький трибунал більш ніж на рік зарезервував судовий комплекс суворого режиму в Схіпхол для слухань у справі МН17

4 хв читати

З березня 2020р до квітня 2021р Гаазький суд зарезервував судовий комплекс Схіпхол (Нідерланди, Justitieel Complex Schiphol (JCS) з підвищеними заходами безпеки для ведення судового процесу за результатами розслідування трагедії МН17.

Відповідний прес-реліз оприлюднений у четвер Гаазьким судом.

Зокрема, суд зарезервував комплекс з 9 до 13 березня, з 23 до 27 березня, з 8 червня до 3 липня, з 31 серпня до 13 листопада 2020р і з 1 лютого до 26 березня 2021р.

Відповідно до прес-релізу, 9 березня почнеться перша фаза судового процесу, в ході якої буде зрозуміло, хто з'явиться на слуханні, як йдуть справи зі слідством і що ще потрібно зробити. "Поки що неможливо сказати, в які інші дати зарезервованого періоду проводитимуться інші сесії, і коли може початися розгляд справи по суті. Ця інформація з'явиться тоді, коли з цих питань буде більше ясності", - наголошується в повідомленні суду.

Водночас нідерландський телеканал NOS повідомляє, що для конкретно цього слухання Нідерланди повинні внести поправки в національне законодавство, які дозволять вести слухання і англійською мовою, так як станом на сьогодні всі судові процеси в країні повинні вестися нідерландською. Також зазначено, що підозрювані "зможуть бути присутніми" в суді за допомогою відеозв'язку.

Судовий комплекс "Схіпхол" з підвищеними заходами безпеки може вмістити близько тисячі чоловік і розташований у декількох кілометрах від міжнародного аеропорту Схіпхол, біля якого не так давно в пам'ять про жертв трагедії було відкрито меморіальний комплекс.

Боїнг авіакомпанії "Малайзійські авіалінії", що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, які знаходилися на борту, 192 з них - громадяни Нідерландів.

Для розслідування трагедії була створена Спільна слідча група (РГД, Joint Investigation Team, JIT), до складу якої увійшли представники України, Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії, а також представники Євроюсту. 28 вересня 2016 року в Нідерландах були представлені результати кримінального розслідування причин катастрофи, відповідно до яких авіалайнер був збитий ракетою серії 9M38, запущеної з самохідної вогневої установки Бук з сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське, який перебував під контролем проросійських сепаратистів. Слідство також встановило, що установка Бук була доставлена в Україну з Російської Федерації та після використання була знову повернута на територію РФ.

19 червня ССД назвала імена чотирьох підозрюваних: росіяни Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубинський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко. Глава Національної прокуратури Королівства Нідерланди Фред Вестербеке повідомив, що вони хоч і не стріляли по літаку, але організували доставку озброєння, тому їх вважають підозрюваними. "Ці четверо людей підозрюються в тому, що співпрацювали в липні 2014 року, що призвело до того, що був збитий пасажирський літак. Ніхто з них не натиснув кнопку сам, але вони тісно співпрацювали з метою доставки озброєння, і тому їх можна вважати підозрюваними в тому, що вони причетні до збивання МН17", - сказав він на прес-конференції.

Пізніше з'явилася інформація, що громадянина України Володимира Цемаха в голландській прокуратурі також вважають підозрюваним і таким, який володіє важливою інформацією. Перебуваючи в ув'язненні в Україні, він був допитаний слідством, проте в середині серпня стало відомо, що Цемах може стати частиною обміну полоненими між Росією і Україною. Уряд Нідерландів закликав українську владу не робити Цемаха частиною обміну ув'язненими, проте 7 вересня він був переданий російською стороною в ході обміну 35 на 35. З цієї причини Генеральний прокурор попросив Росію видати підозрюваного. У Нідерландах передача Цемаха Росії викликала вкрай негативну реакцію. Так, депутат Європейського парламенту Каті Пірі, виступаючи 9 жовтня на пленарному засіданні, в рамках якого обговорювалося і українське питання, заявила, що передача Цемаха була "неприйнятною". "Так як ми розуміємо контекст, в якому проходять переговори між Україною і Росією, передача ключового підозрюваного в трагедії МН17 Росії є неприйнятною. Це образа жертв та їхніх рідних, вони заслуговують на те, щоб відповідальні постали перед правосуддям", - сказала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА