17:17 20.11.2019

Генпрокурор України заперечує спілкування з представниками інших держав щодо справи "Бурісми"

3 хв читати
Генпрокурор України заперечує спілкування з представниками інших держав щодо справи "Бурісми"

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка заявляє, що не зустрічався і не спілкувався з представниками інших держав на предмет розслідування кримінальних проваджень щодо "Бурісми" (Burisma).

"З представниками адміністрації будь-якої іноземної держави... я не спілкувався, не зустрічався, мені жодних запитань не ставили, не тиснули і не просили", - сказав Рябошапка на брифінгу в середу в Києві, відповідаючи на запитання про те, чи зустрічався він із представниками адміністрації президента США Дональда Трампа протягом останніх місяців у рамках розслідування "справи "Бурісми".

При цьому генпрокурор наголосив, що немає як такої "справи "Бурісми", є 13 кримінальних проваджень, в яких фігурує екс-міністр екології, власник "Бурісми" Микола Злочевський, у деяких з них є згадка про компанію "Бурісма".

Рябошапка також повідомив, що після того як органи прокуратури втратять функції слідства, ці справи буде передано за підслідністю до Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань і Служби безпеки України.

"Є 13 кейсів, в яких фігурує колишній міністр екології Злочевський. У деяких із цих кейсів зустрічається слово, яким позначається назва компанії. Ще в деяких із цих кейсів зустрічаються слова, які є ім'ям тієї людини, про яку ви говорили (запитання було про Гантера Байдена що обіймав деякий час посаду у раді директорів "Бурісми", сина екс-віце-президента США Джо Байдена - ІФ). Що буде далі з цими кейсами – їх буде передано за підслідністю. Деякі - до НАБУ, деякі, можливо, до ДБР, деякі, можливо, і до СБУ: де пов'язано з фінансуванням тероризму або терористичними актами", - сказав генпрокурор України.

Як повідомлялося, Микола Злочевський обіймав посаду міністра екології в уряді прем'єр-міністра України Миколи Азарова з липня 2010 року по квітень 2012 року. Наприкінці 2014 року він покинув Україну, а на початку 2015 року стало відомо, що Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні (ч. 3 ст. 368-2 КК).

Генпрокуратура розслідувала кілька кримінальних проваджень, фігурантом яких був Злочевський, у 2015-2016 роках передала одну зі справ до НАБУ.

У січні 2017 року компанія Burisma заявила про закриття в Україні всіх процесуальних і судових дій стосовно президента цієї групи Злочевського та операційних компаній, що входять до Burisma Group.

1 лютого 2018 року в ЗМІ з'явилася інформація, що Злочевський повернувся в Україну. Генпрокуратура викликала його 23 січня 2019 року на допит для участі в проведенні слідчих і процесуальних дій у кримінальному провадженні №12013220540000400 від 31.01.2013 за ч.1 ст.255, ч.5 ст.191, ч.3 ст.209 та іншими статтями КК.

У жовтні 2019 року генеральний прокурор Руслан Рябошапка повідомив, що Генпрокуратура переглядає майже 15 справ, що стосуються компанії "Бурісма", зокрема епізод, в якому фігурує син екс-віце-президента США Джо Байдена Гантер, котрий обіймав свого часу посаду в раді директорів української газової компанії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

Ворог обстріляв із артилерії Куцурубську громаду Миколаївської області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА