21:06 30.07.2020

Верховний Суд відновив права держави на землі Інституту садівництва НААН вартістю майже 6 млн грн

2 хв читати
Верховний Суд відновив права держави на землі Інституту садівництва НААН вартістю майже 6 млн грн

Верховний Суд підтримав правову позицію прокуратури Київської області й залишив без змін постанову Київського апеляційного суду, згідно з якою задоволено позовну заяву прокуратури про витребування з чужого незаконного володіння особливо цінних земель у передмісті Києва, які перебували в постійному користуванні Інституту садівництва Національної академії аграрних наук Україна (НААН) і незаконно опинилися в приватній власності.

"Установлено, що у 2017 році Президія НААН України, за клопотанням Чабанівської селищної ради про наявність суспільної потреби в будівництві дошкільної дитячої установи в селі Новосілки, надала згоду на припинення права постійного користування Інституту садівництва земельною ділянкою площею 0,71 га вартістю майже 6 млн грн", - повідомляє прес-служба прокуратури Київської області.

Усупереч вимогам земельного законодавства компетентний орган виконавчої влади рішення про припинення права постійного користування Інституту садівництва на цю землю не ухвалював.

"Незважаючи на це селищна рада розпорядилася зазначеною земельною ділянкою, надавши у власність фізичним особам для ведення особистого селянського господарства, замість того, щоб зводити на ній дитячий садочок. У подальшому нові "власники" землі здійснили її поділ і відчужили фізичній особі – одному з забудовників Київщини", - розповіли в прокуратурі.

Як повідомлялося, в січні 2020 року п'ятьом чиновникам НААН повідомили про підозру у кримінальному провадженні за фактом незаконного заволодіння особливо цінними землями НААН у 2013-2014 роках. Ідеться про екс-президента і віце-президента НААН, директора, екс-завідувача відділу та завідувача відділу впровадження Науково-навчального центру Інституту землеробства НААН. Також про підозру повідомлено співробітнику СБУ та екс-начальнику управління державного земельного кадастру Головного управління Держземагентства в Київській області.

Пізніше про підозру повідомили ще двом особам: екс-головному вченому секретарю НААН та екс-заступнику начальника Головного управління Держземагентства в Київській області.

За даними САП, ділянки були сформовані в результаті виключення 15,12 га особливо цінних земель ДП "Дослідне господарство "Чабани", ринкова вартість яких на момент переходу в приватну власність становила близько 42,5 млн грн. За клопотанням сторони обвинувачення слідчий суддя наклав арешт на всі 144 земельні ділянки.

За даними НАБУ, дії зазначених осіб кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 (заволодіння коштами шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 15 ч. 5 ст. 191 (замах на заволодіння коштами шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Раніше, у 2016-17 роках, співробітники СБУ припинили спробу заволодіння ділками з контрольованої т.зв. ДНР території Донецької області землями НААН на підконтрольній українській владі території Донбасу вартістю понад 250 млн грн, а також припинили спробу незаконного відчуження 1,9 тис. га земель НААН на території Луганської області.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА