17:20 18.11.2020

"Укроборонпром" заявляє про втручання Мінстратегпрому в діяльність держконцерну

3 хв читати
"Укроборонпром" заявляє про втручання Мінстратегпрому в діяльність держконцерну

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості (Мінстратегпром) всупереч законодавству та стандартам управління держвласністю з першого дня роботи втручається в діяльність державного концерну "Укроборонпром" у вигляді усних доручень і численних наполягань, йдеться у відкритому зверненні держконцерну до президента, прем'єра, секретаря РНБО та голови профільного комітету Верховної Ради.

"Зокрема, систематично надходять вимоги та рекомендації щодо призначення сторонніх осіб директорами підприємств-учасників концерну, а саме компаній "Укрспецекспорт", "Спецтехноекспорт", "Укробронсервіс", ДП "Київський бронетанковий завод", ПАТ "Київський завод Радар", Івано-Франківського котельно-зварювального заводу та підприємств у Львівській області", - зазначено в документі на сайті "Укроборонпрому".

Згідно з ним, окремо висловлюються наполегливі вимоги про звільнення співробітників "Укроборонпрому", відповідальних за безпеку, експорт, зв'язки з державними органами влади і трансформацію.

На думку держконцерну, такі дії можуть містити ознаки зловживання впливом, конфлікту інтересів, що призводять до корупційних ризиків.

В "Укроборонпромі" нагадали, що функцію власника стосовно держконцерну може здійснювати лише Кабінет Міністрів України через відповідний нагляд і контроль із боку наглядової ради, тоді як Мінстратегпром виконує лише функцію формування державної політики та відповідного регулювання в оборонно-промисловій галузі.

Держконцерн нагадав, що рік тому нова команда управлінців отримала мандат довіри від президента Володимира Зеленського зі стабілізації роботи "Укроборонпрому" та підготовки стратегії реформування концерну, за минулий час виконала всі зобов'язання за контрактами і втримала фінпоказники на докризовому рівні. У документі наголошується, що всі кадрові призначення були прозорими, а кримінальні справи стосовно членів нової команди не порушувалися.

"Укроборонпром" також зазначив, що підготував стратегію реформування держконцерну, яка отримала підтримку з боку президента, прем'єра, РНБО та міжнародних партнерів, за підсумками чого в червні цього року був зареєстрований відповідний законопроект, проте після створення в липні Мінстратегпрому реформування зупинилося.

"Уже третій місяць міністерство системно блокує реформування "Укроборонпрому" та оборонно-промислового комплексу загалом", - заявляє держконцерн.

При цьому він, зокрема, наголошує на затримці підготовки Стратегії оборонно-промислового комплексу та затвердження Політики власності "Укроборонпрому", зупинці на вимогу міністерства розгляду необхідних законопроектів у відсутність нових альтернатив.

"Не розпочато роботу з підготовки ключових нормативно-правових актів, необхідних для імплементації нового закону "Про оборонні закупівлі", який має набути чинності з 1 січня 2021 року, що може загрожувати зупинкою всього процесу підписання контрактів із виробниками озброєння та військової техніки для потреб Збройних сил України та інших замовників", - йдеться також у зверненні.

Згідно з ним, нерозглянутими залишаються неодноразові звернення концерну щодо вирішення ключових проблем виробників у питанні ціноутворення, державних гарантій, казначейських рахунків тощо, не вирішується критична ситуація з виконанням Державної цільової програми створення та освоєння виробництва боєприпасів і продуктів спеціальної хімії тощо.

До складу створеного у 2010 році "Укроборонпрому" на сьогодні входять майже 112 підприємств українського ОПК. Ще 21 підприємство держконцерну перебуває на тимчасово окупованій території Криму та на непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей. Відповідно до ухваленого ВР у червні 2011 року закону, "Укроборонпром" спільно з урядом забезпечує управління об'єктами держвласності в ОПК.

Мінстратегпром вже двічі виносив на урядовий комітет проект рішення про передачу в сферу його управління шести підприємств "Укроборонпрому": "Антонов", "Харківське державне авіаційне виробниче підприємство" (ХДАВП), "Завод 410 ЦА", "Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро "Прогрес" ім. Івченка"," Харківський машинобудівний завод "ФЕД" і "Харківське агрегатне конструкторське бюро", проте наглядова рада держконцерну не погоджувала таку ініціативу.

Наглядова рада "Укроборонпрому" налічує п'ять осіб, трьох із яких призначає президент, двох - уряд. Від уряду другим представником є Ентоні Тетер (Anthony Tether) - зарубіжний радник держконцерну, екс-глава Агентства передових оборонних дослідницьких проектів США, введений до ради ще в січні 2018 року. Від президента в раді - перший віце-президент Національної академії наук України Володимир Горбулін, дві позиції вакантні.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА