12:01 21.12.2020

Президент ЄКУ Борис Ложкін підбив підсумки 2020 року

2 хв читати
Президент ЄКУ Борис Ложкін підбив підсумки 2020 року

Наприкінці XIX - початку XX століть Україна була країною з найбільшою кількістю єврейського населення в світі, де проживала чверть усіх євреїв. Тут зародився хасидизм, перша письмова згадка Києва у Х столітті була зроблена на івриті. Українців і євреїв пов'язує багатовікова історія, і 2020 рік вписав в неї ще одну сторінку. Президент Єврейської конфедерації України Борис Ложкін в Jerusalem Post називає події, які, на його думку, були найбільш знаменними у 2020 році для української єврейської громади.

Однією з головних подій 2020 року президент ЄКУ назвав продовження реалізації проєкту конфедерації під назвою "Праведники мого міста", спрямованого на збереження пам'яті про Голокост. ЄКУ в рамках цього проєкту продовжує вшановувати українців, які ризикували своїм життям, рятуючи євреїв, і перейменовує вулиці, площі і парки в містах України на честь місцевих Праведників.

Збереженню пам'яті про Голокост було присвячено також підписання між урядом України та Меморіальним центром Голокосту Бабин Яр (BYHMC) історичного меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво. В рамках цієї угоди у 2021 році в Бабиному Яру буде побудовано меморіальну синагогу і відкрито центр з вивчення трагедії часів Другої світової війни.

"Це важливо не тільки для України, але і для світової єврейської громади. Він стане першим в Україні меморіальним центром Голокосту", - пише Ложкін.

Він зазначає також, що у листопаді BYHMC і Яд Вашем разом склали найбільш повний список жертв розстрілів у Бабиному Яру.

Ще однією важливою подією року Ложкін називає проведення найбільшої єврейської конференції в історії України - Київського єврейського форуму - 2020. Він був організований в онлайн-режимі і зібрав аудиторію близько 83 000 в усьому світі.

І нарешті, відзначає Ложкін, Єврейська конфедерація України в партнерстві з Тель-Авівським університетом запустила Ініціативу дослідження українського єврейства: "Завдяки новаторському підходу до виділення української єврейської громади з моноліту "радянського єврейства", ця ініціатива буде координувати стипендіальні мережі в Ізраїлі і за кордоном для заохочення академічних досліджень з історії та культури українських євреїв".

"Українська єврейська громада сильна і єдина у своїх зусиллях по просуванню миру і терпимості в Україні та в усьому світі, відновлюючи і пам'ятаючи історію", - резюмував Ложкін.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що після завершення Kyiv Jewish Forum 2020 Борис Ложкін анонсував проведення третього форуму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА