19:41 21.01.2021

Засідання ТКГ завершилося, питання обміну утримуваними не порушували

3 хв читати
Засідання ТКГ завершилося, питання обміну утримуваними не порушували

Засідання Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з врегулювання ситуації на Донбасі в четвер завершилося, воно було конструктивним, проте питання обміну утримуваними особами на ньому не порушували, розповів представник окремих районів Донецької області в ТКГ від України Сергій Гармаш.

За його словами, ініціатива односторонньої передачі російською стороною утримуваних осіб на українську територію не представникам України в Мінському процесі не нова, вона є не гуманітарною, а політичною і здійснюється в обхід ТКГ навмисно.

"Буквально 10 хвилин тому закінчилося чергове засідання Тристоронньої контактної групи, і я можу сказати, що питання цього обміну взагалі не порушувала жодна сторона. Оскільки це не обмін - це приватна ініціатива. Цей факт можна розцінювати як перемогу пані Денісової (омбудсмен Людмила Денісова - ІФ)", - сказав Гармаш в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Я добре ставлюся до цього факту, тому що це все-таки українські громадяни... Єдине, що Росія вкладає в це не гуманітарний абсолютно сенс, а політичний... щоб принизити роль "нормандського формату" і Тристоронньої контактної групи, яка має вирішувати такі питання", - додав він.

За словами представника окремих районів Донецької області в ТКГ, "сьогодні було доволі конструктивне засідання" ТКГ, оскільки спеціальний представник ОБСЄ в ТКГ Гайді Грау "чітко окреслила, хто може виступати, хто є суб'єктами переговорів". "Вона змела цей конфлікт фактично, який назрівав у зв'язку з тим, що представники Росії та ОРДЛО привели на політичну підгрупу якихось людей, яких вони назвали громадськими експертами і статус яких був незрозумілий. Сьогодні це питання, завдяки пані Грау, навіть не порушували", - розповів Гармаш.

Як повідомлялося, Денісовій у четвер підтвердили два маршрути, якими може відбутися процес односторонньої передачі на підконтрольну уряду України територію українців, незаконно утримуваних на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Водночас омбудсмен наголосила, що кількість громадян України, яких планують передати, постійно змінюється.

У свою чергу в четвер прес-служба партії "Опозиційна платформа - За життя" на сайті оприлюднила звернення голови політради "ОПЗЖ", нардепа Віктора Медведчука до глави СБУ Івана Баканова з проханням "оформити йому дозвіл на перетин лінії зіткнення в межах Донецької області (КПВВ "Майорськ") і забезпечити йому прохід на територію ОРДО через КПВВ "Майорськ". Також у листі Медведчук просить "забезпечити перехід на підконтрольну Україні територію через КПВВ "Майорськ" переданих йому громадян України.

Голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук і Міністерство закордонних справ України розцінили передачу частини утримуваних громадян України Медведчуку порушенням міжнародних домовленостей на найвищому рівні.

19 січня Гармаш повідомив, що на засіданні політичної підгрупи ТКГ були так звані громадські радники з непідконтрольних уряду окремих районів Донецької та Луганської областей. За його словами, координатор підгрупи від ОБСЄ П’єр Морель не зміг відповісти на запитання української делегації про те, хто ці люди, присутні на засіданні, сказавши, що на переговорах не прийнято порушувати питання щодо статусу учасників. "Отже, профанація Мінських переговорів щодо Донбасу доведена ОБСЄ до повного апофеозу... Дивні переговори, якщо вони ведуться незрозуміло з ким", - написав він.

Пізніше представник окремих районів Донецької області в ТКГ написав у Facebook, що ОБСЄ послідовно завела переговори з врегулювання ситуації на Донбасі у безвихідь, "підмінивши суб'єктів переговорного процесу і знявши у такий спосіб відповідальність з агресора, який фінансує й управляє своїми маріонетками на Донбасі". При цьому Гармаш висловив жаль, що російська сторона прив'язує вирішення всіх гуманітарних проблем, включно з обміном утримуваними особами та роботою КПВВ, до задоволення своїх політичних вимог.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА