11:24 25.01.2021

Правоохоронці не побачили пропаганди символіки тоталітарного режиму в портретах Леніна і Сталіна в Новгород-Сіверському

3 хв читати
Правоохоронці не побачили пропаганди символіки тоталітарного режиму в портретах Леніна і Сталіна в Новгород-Сіверському

Правоохоронці не побачили пропаганди символіки комуністичного тоталітарного режиму на території м. Новгород-Сіверського (Чернігівська обл.), де влада не демонтувала мозаїчні зображення Володимира Леніна та Йосипа Сталіна, розміщені на водонапірній вежі в центрі міста, і закрили справу.

У 2018 році Український інститут національної пам'яті (УІНП) звернувся до Генеральної прокуратури та Національної поліції з офіційними листами, в яких просив відкрити кримінальне провадження за ст. 436-1 Кримінального кодексу України за фактом поширення і публічного використання символіки комуністичного тоталітарного режиму в Новгород-Сіверському через розміщені на водонапірній вежі в центрі міста мозаїчні зображення Володимира Леніна і Йосипа Сталіна, які місцева влада не хоче демонтувати, оскільки вважає, що вони не підпадають під декомунізацію.

Після цього прокуратура Чернігівської області розпочала кримінальне провадження і внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за фактом пропаганди символіки комуністичного тоталітарного режиму на території Новгород-Сіверського за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 1 ст. 436-1 (виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів) Кримінального кодексу України. Досудове розслідування було доручено слідчому відділенню Новгород-Сіверського відділу поліції ГУ Нацполіції в Чернігівській області.

"За результатами досудового розслідування слідчі 14.08.2020 ухвалили рішення про закриття кримінального провадження на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 (відсутність у діянні складу кримінального правопорушення) КПК України", - йдеться у відповіді Чернігівської облпрокуратури на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

Крім того, в прокуратурі зазначили, що інші кримінальні провадження за фактом використання символіки тоталітарного режиму – зображень Леніна та Сталіна на водонапірній вежі в Новгород-Сіверському – не розслідують.

У свою чергу місцева влада не ухвалює жодних рішень щодо демонтажу цих портретів.

"Повідомляємо, що будь-яких рішень стосовно зображень Володимира Леніна і Йосипа Сталіна Новгород-Сіверська міська рада не ухвалювала", - йдеться у відповіді Новгород-Сіверської міської ради на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

Навпаки, в 2019 році на засідання Новгород-Сіверської міськради виносили питання про демонтаж відповідних зображень, але лише кілька депутатів проголосували "за", у зв'язку з чим рішення ухвалено не було.

Як повідомлялося, мозаїчні портрети Леніна та Сталіна були розміщені в 1930-х роках у центрі м. Новгород-Сіверського на водонапірній вежі 1901 року спорудження поряд із базарною площею. УІНП констатує, що ці мозаїчні зображення є символікою комуністичного тоталітарного режиму і підлягають обов'язковому демонтажу, про що місцевій владі повідомлено ще в 2017 році.

У свою чергу Новгород-Сіверська міськрада вважає, що мозаїчні портрети Леніна та Сталіна не підпадають під декомунізацію, оскільки вони не є ані пам'ятниками, ані пам'ятними знаками, і правовий механізм їх демонтажу, зокрема органами місцевого самоврядування, не передбачений жодним нормативно-правовим актом.

Колишній міський голова Новгород-Сіверського Олег Бондаренко (помер у жовтні 2020 року) заявляв, що місто не демонтуватиме мозаїки, але планує повісити на портрети ґрати, а також встановити табличку з написом "Кати українського народу".

Свого часу колишній голова Інституту нацпам’яті Володимир В’ятрович виступав проти такої ініціативи влади, заявивши, що це суперечить закону і зображення необхідно демонтувати.

Водночас нинішній голова УІНП Антон Дробович вважає, якщо приховати за ґратами мозаїчні зображення Леніна та Сталіна, розміщені на водонапірній вежі в центрі Новгород-Сіверського і підписати "Кати українського народу", це буде хорошим і резонансним прикладом. Водночас він наголосив, що все одно це має бути належним чином оформлено відповідно до закону. Тобто треба, щоб ці портрети було визнано творами мистецтва або передано на баланс якомусь місцевому музею.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА