21:02 01.02.2021

Печерський суд зобов'язав генпрокурора розглянути клопотання адвоката Бахматюка забрати справу VAB Банку у НАБУ

3 хв читати
Печерський суд зобов'язав генпрокурора розглянути клопотання адвоката Бахматюка забрати справу VAB Банку у НАБУ

Печерський районний суд Києва 21 січня своїм рішенням зобов'язав генпрокурора Ірину Венедіктову розглянути клопотання адвоката власника агрохолдингу "Укрлендфармінг" Олега Бахматюка зі зміни підслідності справи про стабкредит VAB Банку на 1,2 млрд грн, яку ініціювало Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) .

"Суд визнав наявність конфлікту інтересів чиновників і необґрунтованість підозр. Також 28 січня Апеляційний суд Києва... відмовив у відкритті апеляційного провадження... тобто своїм рішенням підтвердив законність рішення Печерського суду від 21.01.2021 року", - йдеться в заяві агрохолдингу в понеділок.

На думку "Укрлендфармінг", такий вердикт суду підтверджує, що тиск НАБУ на компанію і Бахматюка пов'язаний із прямим конфліктом інтересів директора НАБУ Артема Ситника, головним свідком сторони обвинувачення якого в корупційному правопорушенні був радник сестри Бахматюка.

У заяві агрохолдингу також стверджується, що детективи НАБУ також мають прямий конфлікт інтересів у справі, оскільки проходять у справі СБУ щодо шантажу працівників банку Бахматюка громадянкою Іреною Росс.

У свою чергу НАБУ в понеділок назвало таке рішення Печерського райсуду незаконним втручанням у розслідування про стабкредит на 1,2 млрд грн. У бюро заявили, що це виняткова підслідність НАБУ і САП, а рішення у справах НАБУ і САП може ухвалювати виключно Вищий антикорупційний суд (ВАКС).

У НАБУ також заявили, що органом, уповноваженим визначати наявність конфлікту інтересів у діях посадових осіб, згідно із законом є Національне агентство з питань запобігання корупції.

"Сторона обвинувачення оскаржила рішення Печерського райсуду від 21 січня 2020 року законно, тобто в Апеляційній палаті ВАКС", - повідомило НАБУ.

Як повідомлялося, наприкінці листопада 2019 року МВС України за заявою НАБУ оголосило в розшук Бахматюка і його сестру, гендиректора "Авангарду" Наталію Василюк у справі про видачу Нацбанком стабкредиту VAB Банку. Раніше детективи НАБУ повідомили про підозру в цій справі екс-першому заступнику голови НБУ Олександру Писаруку, члену Ради НБУ Миколі Каленському та голові банківського нагляду Аллі Шульзі, а також іще чотирьом особам, пов'язаним із банком і компаніями ULF. Наразі цих осіб відпустили під заставу.

Бахматюк і Писарук, у свою чергу, заявляли, що відкидають усі обвинувачення і вважають цю справу сфабрикованою. На думку Бахматюка, ця дія спрямована на те, щоб зірвати досягнення домовленостей із кредиторами і пов'язана з конфліктом інтересів Ситника. Бізнесмен звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням втрутитися в ситуацію.

Група міжнародних кредиторів групи "Укрлендфармінг" листом від 15 листопада 2019 року запропонувала уряду України обговорити можливість настання негативних наслідків для сукупних боргових вимог до агрохолдингів у зв'язку з новим розвитком правової ситуації навколо Бахматюка і ULF. У листі уточнювалося, що загальна сума тіла боргових зобов'язань групи ULF становить майже $1,65 млрд і складається з майже $1,25 млрд боргових зобов'язань перед міжнародними кредиторами та майже $400 млн - перед українськими банками (зокрема державними Укрексімбанком, Ощадбанком).

"Укрлендфармінг" є найбільшим агрохолдингом у Євразії. Вирощує зернові, виробляє яйця та яєчні продукти, вирощує велику рогату худобу, здійснює дистрибуцію техніки, добрив і насіння. "Авангард", що входить до нього, є найбільшим в Україні виробником яєць і яєчних продуктів.

На початку листопада 2020 року Бахматюк повідомив, що до складу агрохолдингу входили 24 елеватори загальною потужністю зберігання 3 млн тонн, насіннєві заводи, до 23 птахофабрик, вісім комбікормових виробництв. Група компаній мала понад 40 ферм молочного і м'ясного напряму, поголів'я ВРХ становило 40 тис. голів, а земельний банк - 470 тис. га, що на 170 тис. га менше, ніж до 2014 року. У січні 2021 року "Укрлендфармінг" заявив, що тиск НАБУ призвів до зупинення 37 підприємств, зокрема восьми птахофабрик, і позбавлення роботи 13 тис. співробітників агрохолдингу, в якому донедавна працювали 30 тис. українців.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА