19:10 02.02.2021

ВР може на п'ятій сесії ухвалити пакет законопроектів про подвійне громадянство в першому читанні

2 хв читати
ВР може на п'ятій сесії ухвалити пакет законопроектів про подвійне громадянство в першому читанні

Верховна Рада може під час п'ятої сесії ухвалити в першому читанні пакет законопроектів про легалізацію подвійного громадянства в Україні, вважає народний депутат від фракції "Слуга народу" Олег Дунда.

"Я думаю, що найближчим часом, а саме в березні, профільні комітети розглянуть їх (ці законопроект - ІФ). Тобто на цій сесії (п'ята сесія ВР IX скликання відкрилася 2 лютого і триватиме до 23 липня - ІФ) увесь пакет законопроектів про подвійне громадянство може бути ухвалений у першому читанні. Їх важливо ухвалювати разом, оскільки це взаємозв'язані ініціативи", - сказав Дунда агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

При цьому він наголосив, що автори відповідних законодавчих ініціатив вивчили критику стосовно президентського законопроекту №2590 про можливість спростити набуття громадянства тим, хто воював за Україну або був вимушений покинути РФ. Цей документ глава держави Володимир Зеленський подав до ВР 3 грудня 2019 року, але в травні 2020-го його розгляд відклали.

Як повідомлялося, 25 січня народні депутати народні депутати з фракції "Слуга народу" Олег Дунда, Олександр Аліксійчук і Дмитро Микиша зареєстрували три законопроекти, які дадуть змогу українцям мати подвійне громадянство.

Так, у законопроекті №4640 автори пропонують внести зміни до закону України "Про громадянство", які надають громадянам України право набувати громадянство (підданство) іноземної держави без втрати громадянства України.

Запропоновані зміни також дають змогу іноземцям набувати громадянство України без відмови від громадянства своєї країни.

Крім того, пропонується запровадити декларування про наявність (відсутність) іноземного громадянства (підданства) та ведення обліку громадян України, які мають громадянство інших держав.

Законопроект №4641 передбачає запровадження кримінальної відповідальності за неповідомлення громадянином України про наявність громадянства (підданства) держави-агресора. За це пропонується карати позбавленням волі від двох до п'яти років.

Водночас законопроект №4642 пропонує внести зміну до Кодексу України про адміністративні правопорушення і передбачити накладення штрафу від 20 до 30 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 тис. грн до 510 тис. грн) за порушення термінів подання декларації про набуття (наявність), припинення іноземного громадянства (підданства) або подання завідомо недостовірних відомостей у декларації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА