17:31 16.03.2021

У роботі політичної підгрупи ТКГ оголошено перерву до вирішення питання з усуненням "громадських експертів" з ОРДЛО - Гармаш

2 хв читати
У роботі політичної підгрупи ТКГ оголошено перерву до вирішення питання з усуненням "громадських експертів" з ОРДЛО - Гармаш

Представники України в Тристоронній контактній групі (ТКГ) з урегулювання ситуації на Донбасі попросили про перерву в нарадах підгрупи з політичних питань, доки не буде врегульовано питання з усуненням "громадських експертів" з окупованих територій, які самопідключаються до переговорів, повідомив представник Донецька в ТКГ Сергій Гармаш.

"Модератор групи від ОБСЄ посол Морель оголосив перерву на прохання української сторони. Ніякого демаршу, просто Україна, в повній відповідності до Мінських угод, попросила ОБСЄ видалити з групи запрошену запрошеними з Донецька російською стороною "експертку" Майю Пирогову. Цю громадянку в Україні було засуджено за тероризм на 10 років і оголошено в розшук. Такі учасники делегітимізують переговори, чим, власне, позбавляють їх сенсу", - розповів Гармаш.

Він додав, що "Україна попросила перерви доти, доки питання з усуненням "громадських експертів" не буде врегульовано в самій ТКГ, до компетенції якої, за словами представника ОБСЄ Морель, належать такі проблеми".

Гармаш зазначив, що "українська сторона не зривала засідання підгрупи з політичних питань, як це намагаються подати опоненти". Він сподівається, що завтра на засіданні ТКГ на рівні глав делегацій глава української делегації Леонід Кравчук порушить зазначене питання, оскільки участь запрошених запрошеними Росією з Луганська, на що українська сторона не давала своєї згоди, залишається актуальним ще з початку року.

"На жаль, немов би за дужками досі залишається сам факт участі в переговорах людей, які не представляють жодного з членів ТКГ, хоча в пункті 13 Мінського комплексу заходів чітко написано, що робочі групи відображають склад ТКГ. Тим паче, що посол Морель обґрунтовує їхню участь "усталеною практикою", яка усталилася, тому що (за словами посла Морель - ІФ) "півтора місяця Кравчук на ТКГ мовчить". Він (посол Морель - ІФ) навіть висловив сподівання, що завтра на ТКГ "нарешті буде реакція України". Морель не розуміє, які претензії можуть бути до нього, якщо сама Україна недостатньо активно порушує ці питання на ТКГ", - розповів Гармаш.

"Насправді Кравчук не мовчить, але, щоправда, і по столу черевиком не стукає, – мабуть, саме це ОБСЄ розглядає як досить активне порушення питання, щоб реагувати на нього", - додав представник Донецька в ТКГ.

На думку Гармаша, новинкою в переговорах стало те, що якщо раніше на питання української сторони "відмазкою" з боку ОБСЄ був екс-секретар РНБО Горбулін, який нібито впровадив практику не цікавитися статусом учасників переговорів, "то тепер "батьком" порушень тристороннього Мінського формату оголошено ще і Кравчука".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА