15:59 01.04.2021

Грау: Сторони в ТКГ наголосили на важливості дотримання режиму припинення вогню на Донбасі

2 хв читати
Грау: Сторони в ТКГ наголосили на важливості дотримання режиму припинення вогню на Донбасі

Спеціальний представник голови Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі (ТКГ) посол Гайді Грау заявила, що під час переговорів контактної групи на рівні глав делегацій сторони наголосили на важливості дотримання в повному обсязі заходів з посилення режиму припинення вогню, погоджених ТКГ 22 липня 2020 року.

"Зростання кількості порушень режиму припинення вогню останнім часом, дієвість заходів щодо його посилення, а також загальна ситуація безпеки в зоні конфлікту стали предметом великих дискусій у робочій групі з безпеки та ТКГ. При цьому сторони наголосили на важливості дотримання в повному обсязі заходів з посилення режиму припинення вогню, погоджених ТКГ 22 липня 2020 року. Це особливо важливо для усунення наявних порушень режиму припинення вогню", - зазначено в повідомленні для преси спецпредставника ОБСЄ в ТКГ Грау.

При цьому, як зазначають в ОБСЄ, згідно з оцінками Спеціальної моніторингової місії, "середня кількість порушень режиму припинення вогню залишається значно нижчою за рівень, що фіксувався до набуття чинності заходів з його посилення в липні 2020 року".

Як повідомляється, "в центрі уваги гуманітарної робочої групи було одночасне відкриття нових пунктів пропуску поблизу населених пунктів Золоте і Щастя в Луганській області, чого давно очікує цивільне населення з обох боків від лінії зіткнення".

Під час дискусії також обговорювалися питання взаємного звільнення і обміну утримуваних осіб.

Учасники політичної робочої групи обговорювали окремі аспекти "Плану дій у повній відповідності до Мінських угод", що розробляються за дорученням ТКГ.

Учасники економічної робочої групи розглядали питання пенсій і соціальних виплат громадянам, які живуть в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) України.

Крім того, обговорювалися актуальні теми водопостачання через лінію зіткнення в Донецькій і Луганській областях, питання екології та забезпечення мобільного зв'язку в ОРДЛО.

Як повідомлялося, під час чергових переговорів ТКГ 31 березня представники російської делегації не підтримали пропозицію представників української делегації та ОБСЄ про прихильність і необхідність дотримання повного та всеосяжного збереження режиму припинення вогню на Донбасі з півночі 1 квітня.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА