21:30 16.04.2021

Депутати від "Євросолідарності" і "Батьківщини" намагаються скасувати голосування в цілому за законопроект про зміни щодо інституту старост

4 хв читати
Депутати від "Євросолідарності" і "Батьківщини" намагаються скасувати голосування в цілому за законопроект про зміни щодо інституту старост

Народні депутати з фракцій "Європейська солідарність" і "Батьківщина" зареєстрували в п'ятницю у Верховній Раді 11 проектів постанов про скасування рішення парламенту про прийняття в другому читанні і в цілому законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост" (№4535).

Як зазначила автор одного з проектів постанов, народний депутат Іванна Климпуш-Цинцадзе (фракція "Європейська солідарність") законопроект був прийнятий у порушення регламенту, оскільки було підтримано 138-у поправку, яка вносить зміни до закону "Про Конституційний суд" і не має жодного стосунку до інституту старост.

"Ця правка не має жодного стосунку до місцевого самоврядування, ця правка подана всупереч регламенту Верховної Ради, ця правка руйнує один із основоположних принципів неупередженості, незаангажованості суддів КС, повністю порушує рекомендації Венеціанської комісії", - написала Климпуш-Цинцадзе в Facebook у п'ятницю.

За її словами, таким чином, створюється законодавча передумова для депутата з фракції "Слуга народу", яка б "всупереч нинішньому законодавству" могла стати суддею Конституційного суду.

Головне юридичне управління апарату Верховної Ради у своєму висновку до законопроекту, зазначало як порушення регламенту парламенту включення в законопроект про зміни в інститут старост внесення змін до закону "Про Конституційний суд".

"Внесення до законопроекту зміни в закон "Про Конституційний суд України"..., не відповідає частині першій статті 116 Регламенту Верховної Ради, оскільки законодавчі пропозиції не були предметом розгляду законопроекту парламентом у першому читанні, і про необхідність внесення таких змін не було зазначено ні у висновку головного комітету, ні у висновку головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради, ні головуючим на пленарному засіданні Верховної Ради, на якому законопроект було прийнято за основу", - йдеться у висновку головного юридичного управління.

Згідно із висновком головного юридичного управління, запропоновані в законопроекті про удосконалення інституту старост, зміни до закону "Про Конституційний суд України" не стосуються правової регламентації інституту старост, а тому не повинні бути включені до цього законопроекту.

Однак народні депутати підтримали поправку, згідно з якою частина третя статті 11 закону "Про Конституційний суд" викладається у новій редакції, згідно з якою суддя Конституційного суду повинен відповідати критерію політичної нейтральності; не може належати до політичних партій або професійних спілок, публічно виявляти прихильність до них, брати участь у будь-якій політичній діяльності.

Згідно з новою редакцією частини третьої статті 11 суддею Конституційного суду, зокрема, не може бути призначена на посаду особа, яка на день призначення має громадянство іншої держави.

"Суддя Конституційного суду не може суміщати свою посаду з будь-якою посадою в органі державної влади або органі місцевого самоврядування, органі професійного юридичного самоврядування, зі статусом народного депутата України, депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської, районної у місті, сільської, селищної ради, з іншим представницьким мандатом, з адвокатською діяльністю, з підприємницькою діяльністю, обіймати будь-які інші оплачувані посади, виконувати будь-яку іншу оплачувану роботу або отримувати інший оклад, за винятком здійснення викладацької, наукової або творчої діяльності та отримання винагороди за неї, а також не може належати до складу керівного органу або наглядової ради юридичної особи, що має на меті одержання прибутку", - йдеться в ухваленій редакції положення статті.

У новому формулюванні статті немає положень нині чинної редакції, згідно з якою суддею Конституційного суду, зокрема, не може бути призначена на посаду особа, яка на день призначення є членом або обіймає посаду в політичній партії, іншій організації, що має політичну мету або бере участь у політичній діяльності; є обраною на виборну посаду в органі державної влади або органі місцевого самоврядування, має представницький мандат; бере участь в організації або фінансуванні політичної агітації або іншої політичної діяльності.

Згідно з регламентом Верховної Ради голова парламенту не може підписати прийнятий законопроект, поки народні депутати не розглянуть і не ухвалять рішень на пленарному засіданні за проектами постанов про скасування голосування.

Як повідомлялося, парламент прийняв законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост" у другому читанні та в цілому на позачерговому пленарному засіданні в четвер.

Раніше перший заступник глави фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко допускав, що в конкурсі на посаду судді Конституційного суду України може брати участь його колега з фракції Ольга Совгиря.

Як відомо, нині Совгиря є представником Верховної Ради в КС.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА