21:01 15.09.2021

В ООН закликали накласти мораторій на використання технологій ШІ, які порушують права людини

2 хв читати
В ООН закликали накласти мораторій на використання технологій ШІ, які порушують права людини

Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет закликала накласти мораторій у світі на використання технологій штучного інтелекту (ШІ), у тих випадках, коли це порушує права людини, повідомляє в середу агентство Associated Press.

"Технології ШІ можуть бути силами добра, а можуть мати негативні, навіть катастрофічні ефекти, якщо використовувати їх без належної уваги до того, яким чином вони впливають на права людини", - йдеться в заяві Бачелет.

За її словами, до застосунків на основі ШІ, які повинні бути заборонені, належать системи, які застосовуються деякими державами, для відстеження дій людей. Також йдеться про оснащувані на ШІ інструменти, які класифікують людей по групах, наприклад, за національністю або гендером.

Бачелет закликала до повної заборони технологій розпізнавання осіб, але зазначила, що влада повинна утриматися від сканування осіб у реальному часі доти, поки не буде доведено, що система працює справно, не дискримінує людей і відповідає певним стандартам захисту інформації.

В ООН не вважають за потрібне забороняти все технології ШІ, але зазначають, що вони повинні використовуватись акуратно і не повинні порушувати права людини. Нині не існує структури, яка б забезпечувала це, зазначає Associated Press.

Раніше експерти ООН з прав людини закликали всі держави ввести глобальний мораторій на продаж і транспортування технологій стеження, поки держави не введуть суворі правила, що гарантують використання цих технологій відповідно до міжнародного стандарту прав людини. Серед технологій даної спрямованості є й технології ШІ.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА