17:10 08.12.2021

В ОРДЛО 10 осіб було притягнуто до відповідальності за вираження поглядів, зокрема проукраїнських - УВКПЛ

2 хв читати
В ОРДЛО 10 осіб було притягнуто до відповідальності за вираження поглядів, зокрема проукраїнських - УВКПЛ

На території окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), яку контролюють російські найманці, громадянський простір та фундаментальні свободи було суворо обмежено після того, як озброєні групи взяли над ними контроль у 2014 році, повідомила глава Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер.

За її словами, Управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) задокументувало 10 випадків, коли в ОРДЛО особи були притягнуті до відповідальності за висловлення своїх поглядів, зокрема проукраїнських, участь у громадських справах та в одному випадку за звернення до засобів правового захисту у зв'язку з порушенням їхніх прав.

"Ми задокументували 10 випадків, коли особи були притягнуті до відповідальності за висловлення своїх поглядів, зокрема проукраїнських поглядів, за участь у громадських справах та в одному випадку за звернення до засобів правового захисту у зв'язку з порушенням їхніх прав", - сказала Богнер на конференції у Києві в середу.

Вона зазначила, що контент у соціальних медіа був підданий цензурі, а акаунти у соціальних медіа з поглядами, що критикують т. зв. республіки, були закриті.

Богнер звернула увагу на те, що багато захисників прав людини залишили території, які контролюють збройні групи, після початку збройного конфлікту у 2014 році.

"Ті, хто залишився і продовжив роботу, стикаються з високим ступенем небезпеки, зокрема захисники прав жінок, які працюють на підтримку постраждалих від домашнього насильства", - пояснила вона.

Богнер додала, що свобода мирних зборів в ОРДЛО залишається дуже обмеженою.

"УВКПЛ не спостерігало жодних зборів на чутливі політичні теми в жодній із самопроголошених республік", - сказала вона.

Глава Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні наголосила, що покарання людей за вираження думок та участь у політичних дискусіях, що впливають на їхню безпеку та благополуччя, суперечать міжнародному праву у галузі прав людини.

Крім того, на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим та міста Севастополя УВКПЛ продовжує документувати порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права і давати рекомендації РФ як окупаційній владі, щоб усунути їх.

"Ситуація в Криму продовжує бути відзначеною обмеженнями свободи слова, зокрема щодо думок, які критикують політику та практики РФ на півострові", - зазначила Богнер.

За її словами, журналісти, які критикують окупаційну владу, зіткнулися зі стеженням, кримінальним переслідуванням, арештами, забороною в'їзду до Криму та депортацією з Криму. Правозахисники також працюють у дуже обмеженому середовищі, наражаючись на ризик притягнення до відповідальності та іншої відплати від влади.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА