17:26 05.07.2023

Мовний омбудсмен закликає зобов'язати депутатів ВР використовувати українську мову в публічному просторі та в медіа

2 хв читати
Мовний омбудсмен закликає зобов'язати депутатів ВР використовувати українську мову в публічному просторі та в медіа

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликає унормувати використання депутатами Верховної Ради державної мови під час виступів у публічному просторі та в медіа.

"Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вважає за необхідне виконати рішення Конституційного Суду України та внести народних депутатів України до переліку осіб, які відповідно до статті 9 мовного закону зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків", - ідеться в повідомленні пресслужби омбудсмена з посиланням на лист до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука.

Зазначається, що йдеться про обов'язок народних депутатів послуговуватися державною мовою не лише у стінах парламенту, як це передбачено чинним Регламентом Верховної Ради, а й під час спілкування з виборцями, під час виступів у публічному просторі, зокрема в медіа.

Кремінь переконаний, що внесення відповідних змін до статті 9 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" та "Про статус народного депутата України" є оптимальним варіантом імплементації рішення КСУ.

"Вважаю, що імплементація цього рішення шляхом внесення змін до чинного законодавства України є необхідною, особливо в умовах воєнного стану. Крім того, хочу нагадати, що президент України Володимир Зеленський ще до війни запропонував внести відповідні зміни і в Конституцію, а Конституційний Суд України вже схвалив таку пропозицію президента", - наголосив він.

За словами уповноваженого, у рішенні КСУ, зокрема, зазначено, що громадяни України не мають обов'язку володіти іншою мовою, крім державної, тому надання їм поза їхньою волею інформації іншою мовою є порушенням їхніх прав.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Mercedes-Benz заявляє, що Міністерство юстиції США завершило розслідування скандалу з викидами дизельних двигунів

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА