15:30 12.07.2021

Везти відразу багато вакцини Pfizer і зберігати її в холодильнику дорого - глава представництва Crown Agents в Україні

9 хв читати
Везти відразу багато вакцини Pfizer і зберігати її в холодильнику дорого - глава представництва Crown Agents в Україні

Чому вакцина Pfizer приїжджає в Україну дрібними партіями, скільки вакцини Coronavac приїде в країну і чи будуть інші вакцини - розповіла глава представництва Crown Agents в Україні Тетяна Коротченко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Автор: Анна Левченко

 

- Розкажіть, будь ласка, про контракт із Pfizer. Скільки вакцин ми отримаємо за цим контрактом і коли? Чому Pfizer зайшов в Україну через вас? 

- Crown Agents підписали тристоронній контракт на постачання, в межах якого до кінця року в Україні буде поставлено 20 млн доз вакцини. На сьогоднішній день в Україну вже завезено 601 тис. доз. Упродовж червня вакцина прибувала до України щотижня, системні постачання налагоджені.

Ми працюємо з багатьма провідними виробниками вакцин від COVID-19 на ринку. З деякими з них у нас партнерські стосунки в межах закупівель за програмами для МОЗ України. Таке партнерство допомогло налагодити ефективну взаємодію під час закупівлі вакцини від COVID-19.

Важливо розуміти, що це не просто транзакційні відносини; ми створюємо для України нові можливості в сфері медичних закупівель. Україна з'явилася на «радарах» світових фармацевтичних компаній. Український ринок став для них зрозумілим і привабливим.

 

- Чому вакцина Pfizer приїжджає щотижня невеликими партіями? Яким чином організована логістика Pfizer?

- Вакцина Pfizer логістично досить складна. Таких вакцин в Україні ще не було. Вона вимагає специфічного температурного режиму постачання: -70 градусів Цельсія. Є чіткі інструкції з постачання безпосередньо від виробника, яких Crown Agents дотримуються повною мірою.

Ми возимо цю вакцину з грудня минулого року для британського уряду, тому можемо говорити про те, що механізм ввезення вакцини дрібними партіями є економічно вигідним: привезли, прищепили, привезли наступну партію. Везти одразу велику кількість вакцин і зберігати їх у холодильнику – дорого.

 

- Чи закуповуєте ви ще щось в межах COVID-19, крім вакцин?

- Crown Agents закриває повний цикл постачань, необхідних для проведення вакцинації. Ми організовуємо весь процес таким чином, щоб на момент, коли вакцина прибула в Україну, всі товари, необхідні для вакцинації, були в наявності.

Зокема, ми закуповуємо шприци для розведення препарату, шприци для ін'єкцій, фізіологічний розчин, контейнери для утилізації, – все це повинно приїхати одночасно, щоб вакцинація відбулася.

 

- Чи плануєте ви ще укладання контрактів з іншими виробниками?

- Зараз ми вже підписали контракт з українським представником китайського виробника Sinovac – українською фармкомпанією «Лекхім» на закупівлю вакцини CoronaVac. За цим контрактом до кінця літа ми очікуємо поставку 5,3 млн доз. Ми дуже швидко спрацювали та продовжуємо вести активні переговори з іншими потенційними постачальниками.

Як закупівельник ми, звичайно, зацікавлені в тому, щоб на ринку України було багато якісних і надійних виробників. На сьогоднішній день в Україні вже підписані контракти на постачання чималої кількості вакцин від світових виробників, але вони залежать не тільки від закупівельника. Дуже багато залежить, як не дивно, від виробника. Деякі вакцини наразі досі проходять 3-ю стадію випробувань. А деякі виробляються в недостатній кількості, і компанії зараз активно шукають можливості для контрактного виробництва на різних майданчиках. Якщо наявний дефіцит буде подолано, не виключено, що в майбутньому ми будемо вести переговори і з іншими виробниками. Важливо, що всі вакцини, які ми закуповуємо, схвалені ВООЗ.

 

- Наскільки закуплені вакцини зможуть покрити потребу?

- Відповідно до замовлення МОЗ України передбачена закупівля 37 млн ​​доз вакцин. На сьогодні нами законтрактовано майже 100% від потреби.

Спираючись на наш досвід закупівельника, можемо сказати, що в Україні буде зареєстровано багато хороших вакцин.

 

- Чи правда, що виробники не дуже хочуть продавати вакцини Україні?

- Ситуацій, за яких хтось відмовляється відвантажувати вакцини саме Україні, не буває. Якщо відбувається якийсь збій, то це завжди глобальна проблема, яка зачіпає Україну так само, як і інші країни. Всі великі компанії ставляться до України абсолютно серйозно і позитивно. Україна, зі свого боку, повною мірою виконує свої зобов'язання.

 

- На початку вакцинальної кампанії часто виникали ситуації, коли виробник міг абсолютно безкарно порушити графіки постачань, посилаючись на велике завантаження. При цьому, ми як країна-покупець повинні були дотримуватися графіків оплати, умов договору, не розголошувати інформацію. Чи передбачають контракти на закупівлю ковідних вакцин відповідальність виробників за зрив постачання?

- Таких умов, які з'явилися зараз, в період глобальної пандемії, раніше ніколи не було. Багато ситуацій виникають вперше, і до нинішньої ситуації світ не був готовий. Так, ми жили в досить розпланованому, правильному і хорошому світі. Але виникло дуже багато викликів, яких не очікував ніхто, і це, безумовно, впливає на графіки постачань.

Проте, ми бачимо, що виробники роблять все можливе, щоб дотримуватись графіків. Ми, зі свого боку, також стежимо за тим, щоб умови підписаних контрактів виконувалися.

 

- Від МОЗ досить важко домогтися інформації про графік постачань. Чи насправді МОЗ не знає, коли приїдуть вакцини, чи це просто спроби регулювати їх розподіл в ручному режимі?

- Crown Agents закуповує і постачає препарати відповідно до поставленої клієнтом (МОЗ України) задачі. Графік постачання узгоджений МОЗ і прописаний в технічному завданні закупівлі. Але про фактичне прибуття вантажу ми точно дізнаємось, коли все перевірено, застраховано і вантаж завантажено в літак.

 

- Коли МОЗ дізнається про постачання? Коли ви вже завантажили літак чи, все ж, раніше?

- Звичайно, ми повідомляємо МОЗ про це заздалегідь, щоб МОЗ провів всі процедури, необхідні для отримання товару.

Щойно вантаж виїжджає, ми починаємо контролювати весь процес: як він транспортується, які вимоги до самого режиму транспортування, які вимоги до зовнішнього та внутрішнього температурних режимів, як виглядають коробки, яким чином вони упаковані, як виглядають контейнери. Коли вантаж прибуває в Україну, здійснюється контроль за ввезенням: ми перевіряємо, як він виглядає, чи немає яких-небудь зовнішніх пошкоджень. Після чого обов'язково перевіряємо зовнішню температуру контейнера. У перевізника є зовнішні та внутрішні датчики, які контролюють температуру під час транспортування вакцини. Як тільки вакцина прибула, ми відразу їх перевіряємо. Далі товар переходить у розпорядження МОЗ в момент його прийому уповноваженим підприємством МОЗ України.

Всі вакцини, закуплені Crown Agents, які прибули в Україну, були доставлені в ідеальному стані з точки зору логістики.

В глобальному масштабі ми возимо різні вакцини від COVID-19 в інші країни, тому у нас є протокол роботи практично з усіма.

 

- Навесні МОЗ пояснював затримку постачання вакцини CoviShield, 1,5 млн доз якої повинні були приїхати в Україну до 31 березня, тим, що уряд Індії не надавав дозвіл. Чи це так?

- Питання видачі дозволу – стандартна процедура, коли країни вводять експортний контроль. Подібні ситуації траплялися і раніше, коли виникав підвищений попит на вакцину. Але це, швидше, виняток із правил. Отримання такого дозволу є відповідальністю заводу виробника.

 

- Та партія вакцини Covishield, яка, все ж, встигла надійти в Україну, отримувала такий дозвіл?

- Звісно. Якщо її випустили з країни, значить, всі необхідні регуляторні умови для вивозу цього вантажу були дотримані.

 

- Чи дійсно у вакцин від COVID-19 короткий термін придатності?

- Загальний термін придатності більшості вакцин подібного роду – шість місяців. Після випуску вакцини близько двох місяців може піти на лабораторне тестування. Відповідно до нормативної бази України, ми не можемо ввозити вакцини з терміном придатності менше 50%. Тому вантаж прибуває з терміном придатності, максимально можливим для даних вакцин.

Хочу зазначити, що в Україні ми працюємо з дуже складними програмами із закупівлі лікарських засобів, які вимагають жорсткого дотримання термінів придатності і постачань. Наприклад, у деяких реагентів, які ми купуємо, загальний термін придатності може становити три місяці, тому це перше, що ми перевіряємо. Ми знаємо, як возити препарати зі специфічними термінами придатності, знаємо, що це вимагає дуже ретельного планування і контролю.

 

- Питання про ціни. Чи можемо ми якимось чином дізнатися, за скільки Україна купує вакцину від COVID-19?

- Питання ціни – це дуже чутлива тема в період пандемії. Держави конкурують між собою для того, щоб швидше захистити своє населення; це питання національної безпеки. Хочу підкреслити, що це, втім, – питання не секретності, а нерозголошення того, чого нам вдалося досягти під час переговорів. Crown Agents завжди чітко дотримуються умов контракту. Це питання репутації.

Що стосується цін, у нас немає інформації про офіційні заяви держав з цього приводу. Зазвичай, коли починаються дискусії про вакцини від COVID-19 – це, ймовірніше, домисли або чутки. Але єдине в цьому питанні, на що можна посилатися, – це офіційна комунікація самих виробників, які заявляли певні ціни.

 

- А як закупівельники в умовах глобального нерозголошення можуть порівняти, наскільки хорошою є ціна?

- У Crown Agents великий досвід закупівельника, тому ми маємо всі необхідні механізми для такого аналізу і зробили все можливе, щоб Україна отримала вакцину за чесною ціною. Вона дозволить забезпечити вакциною досить велику кількість населення України.

 

- Коли вакцина від COVID-19 може з'явитись на комерційному ринку?

- Дане питання – поза межами нашої компетенції. Як закупівельники можемо сказати, що доки уряд не задовольнить свої потреби, про продаж на комерційній основі годі й думати. Але клієнтом Crown Agents може бути і приватна організація.

 

- Чи має ваш контракт із Міністерством охорони здоров'я на закупівлю ковідної вакцини якісь терміни?

- Цей контракт, як і решта наших інших, розраховано на рік. Але якщо МОЗ України буде потрібна пролонгація, то ми завжди готові його продовжити.

 

- Що ще Crown Agents закуповує для України, крім ковідних товарів?

- Програми закупівель за бюджет 2021 року включають в себе аналізи, витратні матеріали для діагностики туберкульозу, імунобіологічні препарати для імунопрофілактики населення та препарати для забезпечення умов температурного контролю імунобіологічних препаратів і виробів медичного призначення, ліки для дітей з різними видами карликовості, ліки для хворих бульозним епідермолізом, ліки і вироби медичного призначення для пацієнтів до і після трансплантації, витратні матеріали для визначення рівня глюкози в крові / глікозильованого гемоглобіну, ліки для дітей з психічними та поведінковими розладами, що пов'язані з аутизмом, шизофренією, афективними розладами і гіперкінетичними розладами, ендопротези і комплекти для імплантації.

Загальна сума за всіма програмами – понад $ 35,439 млн.

На сьогоднішній день ми закрили тендери за трьома програмами (туберкульоз, карликовість і вакцини). За іншими програмами ми чекаємо документацію від МОЗ.

 

- Крім закупівель для МОЗ, чим іще займаються Crown Agents в Україні?

- Команда українського офісу реалізовує не тільки потреби українських замовників, а й працює над проектами по всьому світу. Це такий "side effect". Спочатку ми перейняли досвід від головного офісу в Лондоні, який нарощувався там майже два століття. Сьогодні ці компетенції є і в Україні. А після оцінки наших результатів і був створений сервісний хаб в Києві, яким ми дуже пишаємося.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Максим Доценко: Червоний Хрест – це відображення обличчя держави

Михайло Бакуненко: Заборона експорту газу, ігнорування законодавства та відчуження бізнесу – сьогодення галузі в Україні

Нам завжди не вистачає коштів, бо ми постійно розвиваємося – керуючий партнер "ТК-Домашній текстиль"

Ми можемо вдосконалювати діагностику за допомогою ШІ –  завідувач відділу Інституту ім. Філатова

Посол Італії: для Путіна України не існує, він категорично заперечує національну ідентичність українців

аirBaltic негайно розпочне польоти, як тільки повітряний простір України буде відкрито, – Мартін Гаусс

Сподіваємося обрати нових суддів ВАКС до кінця цього року, можливі зв'язки з державою-агресором перевіряємо прискіпливо – суддя ВАКС, член ВККС Коліуш

Підтримка України на шляху до справедливості має бути постійною, бо це робота на роки і десятиріччя – генпрокурор

Глава "Центренерго" Андрій Чуркін: Нам вдалося повернути і постачальників вугілля, і покупців електроенергії, тому ОЗП пройдено успішно

Директор Державного центру зайнятості Жовтяк: Наше завдання - змінити стереотип, що ми "біржа праці"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА