21:36 09.06.2021

"Аеропракт" утримує 5% частку світового ринку надлегких літаків

3 хв читати
"Аеропракт" утримує 5% частку світового ринку надлегких літаків

Частка виробництва надлегких літаків компанії "Аеропракт" (Київ) у загальному обсязі світових продаж складає близько 5%, і компанії вдається утримувати її на цьому рівні, повідомив головний конструктор компанії Юрій Яковлєв агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, компанія досягла продуктивності 96 літаків на рік у 2018 році, що є граничною на нинішніх виробничих площах - 2000 кв. м. разом із офісом і складом.

Наразі виробництво завантажене на 100%, і компанія приймає замовлення на березень 2022 року, виходячи з виробництва восьми літаків на місяць, зазначив Яковлєв.

Він додав, що на сьогодні "Аеропракт" інвестує в розробку нової моделі літака і будівництво нових виробничих площ, розташованих у Київській області, але не уточнив обсяг вкладених інвестицій.

Головний конструктор "Аеропракт" уточнив, що в 2018 році підприємство виготовило 96 літаків А-22 і А-32, в 2019 - 84 літаки і в 2020 році - 82 літаки тих же моделей. "Деяке зниження вироблених літаків пояснюється більшою часткою виготовлених більш дорогих літаків А-32, час виготовлення яких більше порівняно з А-22", - пояснив Яковлєв.

За оцінкою "Аеропракт", ринок двомісних літаків злітною вагою до 600 кг у світі не перевищує 2000 літаків на рік. "Минулого року наша компанія зайняла другі місця на ринках США і ФРН з продажу цих літаків. Перші місця в цих країнах, з невеликим випередженням, належать національним виробникам, і це логічно", - зазначив експерт.

Яковлєв зазначив, що у "Аеропракта" розвинена мережа дилерів у всьому світі, яку компанія вважає достатньою. "Пандемія вплинула позитивно на попит, оскільки уряди США і Європи інвестували величезні суми грошей в економіку своїх країн, для їх підтримки. Ці гроші досягли гаманців наших покупців, і вони замовляють літаки", - сказав головний конструктор.

"Частка продукції на експорт за останні три роки у нас дещо зменшилася за рахунок збільшення продаж усередині країни з 1% до 3%, що радує. Причина цього - поліпшення популярності легкої авіації в Україні", - сказав також Яковлєв.

Компанія "Аеропракт" заснована головним конструктором Яковлєвим і його бізнес-партнером Олегом Литовченком у 1991 році. Вони - колишні конструктори фірми "Антонов", що створили на підприємстві аматорський клуб "Аеропракт".

Перший літак компанії А-20 "Червонець" був розроблений у 1991 році на замовлення кооперативу "Отже-центр", і його перші екземпляри поставлялися в Угорщину, Чехію, після чого замовлення з ФРН, Росії та України дозволили розпочати серійне виробництво. Наразі компанія припинила виробництво А-20 і серійно випускає кілька модифікацій моделей A-22 і А-32. На підприємстві працюють близько 80-ти працівників.

ТОВ "Аеропракт" у 2020 році збільшило виручку на 15,5% - до 65,4 млн грн, а його чистий прибуток скоротився на 20,7% - до 2,83 млн грн.

Згідно держреєстру, основним власником компанії зі статутним капіталом 16,43 млн грн є Хуссейн Алі Рашид Аль Муаллем з ОАЕ з часткою 99,999%. У Яковлева та керівника компанії Литовченка частки по 80 грн.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українці заробили $850 млн на інвестиціях у криптоактиви за 2023 р. - Chainalysis

Україна запускає механізм держпідтримки проєктів з великими інвестиціями - Свириденко

Інвестори зможуть одержати компенсацію за побудовані ними об'єкти інженерно-транспортної інфраструктури - Шмигаль

Державний департамент США та Німецький фонд Маршалла США створюють проєкт для сталого відновлення міст України

Компанія Univest інвестувала близько 300 млн грн у новий цех із випуску еко-упаковки в ІП "Фастіндастрі"

Україна працює над запуском Агенції залучення інвестицій - перший віце-прем'єр

Київщина спільно з південнокорейськими інвесторами почала розробку Транспортної моделі регіону

Частка інвестиційних угод на первинному ринку житла становить близько 15% - опитування девелоперів

OKKO інвестує 20-22 млн євро в energy storage потужністю 20 МВт

Голова UVCA Колодюк повідомив про відкриття EU Business hub у Брюсселі

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА