16:29 29.05.2013

Україна зможе брати участь в усіх форматах Євразійської економічної комісії та Вищої економічної ради - Шувалов

2 хв читати

У Мінську 31 травня заплановано підписання меморандуму, який надасть можливість Україні брати участь в усіх форматах Євразійської економічної комісії та Вищої економічної ради, повідомив перший віце-прем'єр Ігор Шувалов.

"Після підписання відповідного меморандуму Україна отримає можливість працювати в усіх форматах Євразійської економічної комісії та Вищої Євразійської економічної ради, тобто на наступну Вищу раду президента України буде запрошено", - сказав І.Шувалов журналістам після завершення засідання ВЕЕС в Астані в середу.

Оскільки в МС не передбачено статусу спостерігача, такий статус може з’явитися в України лише після підписання договору про створення Євразійського економічного союзу, яке заплановане 1 січня 2015 року.

За словами І.Шувалова, теоретично президенти країн, що входять до МС, можуть ухвалити рішення про введення статусу спостерігача в Митному Союзі, однак, за його словами, це недоцільно.

"Якщо раптом президенти ухвалять рішення про введення статусу спостерігача в МС, нам потрібно буде тоді створити новий міждержавний договір або внести поправки в наявний, які передбачать надання деяким державам статусу спостерігача. Якщо такий договір буде підписано та кодифіковано, то це можна зробити і щодо Митного Союзу. Це обговорювалося, але потреби в цьому жодної немає, тому що нормативна база МС наразі трансформується", - сказав І.Шувалов.

Він зазначив, що в процесі кодифікації всіх документів братимуть участь Україна і Киргизія. "Ми в цій дискусії намагатимемося напрацьовувати універсальні правила, тому що, швидше за все, до цього Євразійського економічного союзу після його формування, приєднуватимуться й інші держави", - наголосив перший віце-прем'єр РФ.

І.Шувалов зазначив, що на засіданні було ухвалено рішення про зміну форми підготовки договору про Євразійський економічний союз, "так що за всіма чотирма свободами - товарів, послуг, капіталу і ринку праці - ми маємо забезпечити домовленість без вилучень".

"Якщо такі вилучення залишаться, то стосовно них мають бути окремі домовленості, які ми маємо доповісти і підтвердити на рівні президентів", - сказав перший віце-прем'єр РФ.

За його словами, вилучння щодо чотирьох свобод матимуть тимчасовий характер.

Він наголосив, що всі чотири свободи мають діяти на єдиному економічному просторі з 1 січня 2015 року "як правило, без вилучень".

"Це найважливіше рішення, яке сьогодні відбулося", - сказав І.Шувалов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА