16:08 25.07.2013

Кожара: "Питання Тимошенко" не можна вирішити без бажання самої засудженої співпрацювати з правосуддям

2 хв читати
Кожара: "Питання Тимошенко" не можна вирішити без бажання самої засудженої співпрацювати з правосуддям

Міністр закордонних справ України Леонід Кожара вважає несправедливим той факт, що доля майбутнього євроінтеграції України залежить від питання, пов'язаного із засудженням екс-прем'єр міністра Юлії Тимошенко.

"Звичайно, і президент, і уряд, і я, як міністр закордонних справ, розуміємо, що це головна проблема, яка є між 46 млн українцями і 500 млн громадян ЄС. Я вважаю, це несправедливо і неправильно, щоб одне питання затьмарювало відносини майже 550 млн людей", - повідомив Л.Кожара в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він наголосив, що Київ вже неодноразово пояснював своїм європейським партнерам, що має намір діяти виключно виходячи з правового поля.

Л.Кожара згадав останню резолюція Європарламенту, в якій міститься заклик до України "звільнити Тимошенко безумовно". "Немає ні в кого повноважень у цій країні "безумовно визволяти" засуджену людину", - наголосив міністр.

Він додав, що Ю.Тимошенко має співпрацювати з правосуддям для того, щоб вирішити це питання в правовій площині.

"Для того, щоб це питання було вирішено в правовій площині, по-перше, сама засуджена має співпрацювати з правосуддям. На сьогоднішній момент вона ніяк не співпрацює. На сьогоднішній момент іноді є так, що наші західні партнери надихають засуджену Тимошенко на те, щоб вона не співпрацювала, вселяючи впевненість, що її буде звільнено за незрозуміло яким нормативним актом, не передбаченим законодавством України, якщо засуджений не хоче звільнення, щоб його якось звільнили", - сказав Л.Кожара.

Глава МЗС зазначив, що ув'язнена не бажає проводити необхідне медичне обстеження, щоб лікарі зробили свій висновок про стан її здоров'я. "Доля самої Тимошенко перебуває багато в чому в її руках, і якщо хтось думає, що Тимошенко можуть звільнити, як написано в резолюції ЄП, це - велика ілюзія, це неможливо", - резюмував міністр.

11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Ю.Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів із Росією в 2009 році. Вона відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

9 травня 2012 року Ю.Тимошенко перевели з колонії у ЦКЛ № 5 (Харків). Тактику і медикаментозне лікування екс-прем'єра визначають німецькі лікарі з клініки "Шаріте" (Берлін).

Повний текст інтерв'ю буде опубліковано на головній сторінці агентства "Інтерфакс-Україна".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА