16:18 26.07.2013

Київ наполягає на економічних причинах ініціативи про перегляд мита у рамках СОТ - глава МЗС

2 хв читати

Україна наполягає на виключно економічних причинах своєї ініціативи про перегляд тарифних позицій у рамках СОТ, вважаючи неприйнятним їх розгляд у політичній площині.

"Я хочу сказати, перш за все, що Генеральна угода про торгівлю і тарифи передбачає, якщо стан торговельного балансу якоїсь держави перебуває під загрозою, то держава може вдатися до протекціоністських певних заходів", - сказав міністр закордонних справ України Леонід Кожара в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, коли Україна вступала до СОТ, то дуже часто в переговорах бажання приєднатися до цієї Організації переважало над бажанням захистити свій ринок. "І диспропорції у зовнішній торгівлі, особливо до кінця минулого року, поставили під загрозу загальний зовнішній торговий баланс України. Ви знаєте, що в минулому році дефіцит був рекордним - 16 млрд доларів, такого ніколи не було", - наголосив міністр.

Тому, за його словами, Україна змушена захищатися і робити це вона буде в межах правового поля Генеральної угоди з тарифів і торгівлі. "І найбільш небажане тут те, що деякі країни намагаються виключно торгову угоду поставити в різні політичні умови. Це неправильно" - заявив Л.Кожара.

Він визнав, що це незвичайна практика, коли Україна запропонувала 371 товарну позицію, але йдеться про внутрішню економічну ситуацію в країні.

"Уряд України успішно вирівнює зовнішній торговий баланс. Ви знаєте, що за ці півроку хоч і зберігається негативна динаміка і дефіцит торгового балансу, але в деяких моментах ми досягли позитивних результатів", - наголосив міністр.

Повний текст інтерв'ю буде опубліковано на головній сторінці агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА