13:26 26.12.2013

2014 рік став для України роком відкладених проблем - політолог

2 хв читати
2014 рік став для України роком відкладених проблем - політолог

2014 рік став для України періодом відкладених проблем, вважає керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

На прес-конференції в четвер, підбиваючи підсумки року, він констатував, що це стосується і внутрішніх, і політичних проблем.

Так, у внутрішньополітичному житті Майдан став головною подією року, вважає політолог.

"Майдан і політична криза, яка виникла, кардинально впливають на політичну ситуацію, визначають її і, безумовно, матимуть наслідки й наступного року. Не виключено, що ця криза може тривати аж до президентських виборів у 2015 році, якщо тільки не буде дострокових президентських виборів", - зазначив В.Фесенко.

За його словами, Україна "була вагітна Майданом", оскільки протестні настрої останнім часом наростали, проте в результаті до них виявилися не готовими ні влада, ні лідери опозиції. Наразі в цьому протистоянні намітилася тенденція до стабілізації, проте занепокоєння викликають напади на активістів Майдану, що, у свою чергу, може "породити ланцюгову реакцію".

У зовнішньополітичному житті головною подією року, на думку В.Фесенка, стала різка переорієнтація України з євроінтеграційного на російський вектор. Водночас можливість підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС залишається, але відкладається як мінімум на період після наступних президентських виборів, вважає він.

"Московські угоди щонайменше на півтора року закрили можливість підписання угоди з ЄС - не юридично, а політично й економічно: навряд чи Янукович піде на ризик перегляду цих угод, щоб підписати угоду з ЄС, тому що ризики величезні - це знову конфлікт із Росією, і головне - він втратить ті економічні бонуси, які отримав від Путіна", - сказав політолог.

На його думку, московські угоди є дуже масштабним договором, який впливає не лише на двосторонні відносини, а й на внутрішньополітичну ситуацію в Україні.

"Така масштабна економічна допомога сприятиме визначеній, бодай навіть порівняній економічній стабілізації в Україні й надасть нові ресурси, нові можливості Віктору Януковичу на президентських виборах", - констатував він.

Проте "за боргами треба буде платити", але ця проблема також відкладається на період після 2015 року.

Водночас, на думку В.Фесенка, від цих угод виграв і президент Росії Володимир Путін, який "переграв Захід". При цьому визначальну роль у підписанні договору "відіграла зміна тактики російського керівництва стосовно України - замість батога Путін почав використовувати пряник, і це спрацювало".

"Хоч як парадоксально, найшвидше й найоперативніше реагував на події в Україні Кремль - для нього Майдан був, можливо, не меншим викликом, ніж для Януковича, і, йдучи на такі величезні поступки, фактично Кремль працює у власних інтересах, тому що "майданізація" України - це прямі виклики для Росії і поганий приклад для російської опозиції", - зауважив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА