14:50 12.02.2014

Мірошниченко пояснив логіку "амністування" Попова і Сівковича

3 хв читати
Мірошниченко пояснив логіку "амністування" Попова і Сівковича

Кримінальне провадження у зв'язку з розгоном Майдану 30 листопада 2013 року щодо екс-голови Київської міськадміністрації Олександра Попова та заступника голови РНБО Володимира Сівковича закрито, оскільки вони не приймали рішень про тортури, викрадання і вбивства людей, пояснив представник президента у Верховній Раді, народний депутат фракції Партії регіонів Юрій Мірошниченко.

"Логіка така, виходячи їз кваліфікації дій: якщо це були тортури, вбивства, викрадення людей, то ці люди не підпадають (під амністію - ІФ), незалежно від того, чи був це перший закон про амністію, другий чи третій", - сказав Ю . Мірошниченко на прес-конференції в середу в Києві.

"Але якщо це були рішення, що не передбачають тортури, викрадення, вбивства, то такі дії підпадають під амністію", - додав він.

Парламентарій нагадав, що перший ухвалений закон про амністію (у грудні 2013 року) залишився декларацією, оскільки не був забезпечений інструментарієм для виконання. Водночас другий закон, ухвалений Верховною Радою 16 січня 2014 року (про внесення змін до грудневий закон) перебував у правовій площині і передбачав амністію для обох сторін протистояння. У третьому законі (ухвалений Верховною Радою 29 січня 2014 року) обумовлені умови, за яких застосовуватиметься амністія до учасників акцій протесту.

Ю.Мірошниченко наголосив, що порушення закону було з обох сторін протистояння.

За його словами, політики понесли політичну відповідальність - вони відсторонені від посад. Народний депутат також нагадав, що Кабінет Міністрів відправлений у відставку.

"Що стосується юридичної відповідальності, то вона не застосуються, виходячи з політичних переваг. Тут мають бути досліджені юридичні (норми - ІФ). І згідно з цими фактами ухвалено рішення уповноваженими органами", - пояснив Ю.Мірошниченко.

Відповідаючи на запитання, яку реакцію Майдану може викликати рішення про закриття провадження стосовно О.Попова, В.Сівковича та інших чиновників із розгону Майдану 30 листопада, Ю.Мірошниченко заявив: "Реакція людей залежить від того, яку вони отримують інформацію ... Я сподіваюся , що наші колеги правильно це будуть коментувати - як рух до розблокування протистояння".

Як повідомлялося, близько 4-ї години ранку 30 листопада 2013 року бійці спецпідрозділу "Беркут" жорстоко розігнали людей з майдану Незалежності, що виступали проти паузи в євроінтеграції. Кадри з розгоном Євромайдану шокували українців і світову громадськість. 30 листопада обурені українці почали збиратися на Михайлівській площі. Акції протесту тривають досі.

Генеральна прокуратура України 14 грудня 2013 повідомила про вручення підозр у перевищенні службових повноважень В.Сівковичу, О.Попову, екс-начальнику столичного главку міліції Валерію Коряку та його заступнику Петру Федчуку. Згідно з повідомленням, 13 грудня О.Попов дав свідчення про свої дії в ніч на 30 листопада, а наступного дня президент України Віктор Янукович усунув його з посади голови КМДА. Крім того , були відсторонені В.Сівкович, В.Коряк і П.Федчук.

8 січня стало відомо, що начальнику одного з управлінь ГУ МВС України в Києві в оголошено про підозру у перевищенні службових повноважень під час подій від 30 листопада 2013 року на майдані Незалежності. Генпрокуратура не назвала прізвища цього керівника.

27 січня президент України звільнив О.Попова з посади голови КМДА.

Як повідомлялося , 12 лютого кримінальне провадження щодо О.Попова , В.Сівковича та інших осіб , які звинувачувалися у перевищенні влади у зв'язку з подіями в ніч 30 листопада 2013 року на Майдані Незалежності , було закрито за рішенням суду у зв'язку з дією закону про амністію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА