16:00 29.10.2015

Роботу тервиборчкомів у другому турі виборів мерів міст в Україні має бути деполітизовано - ENEMO

2 хв читати
Роботу тервиборчкомів у другому турі виборів мерів міст в Україні має бути деполітизовано - ENEMO

Місія зі спостереження за виборами ENEMO звертається до української влади з проханням мінімізувати політизацію роботи територіальних виборчих комісій у другому турі місцевих виборів 15 листопада і зробити роботу членів тервиборчкомів більш професійною.

На прес-конференції в четвер в Києві заступник голови місії зі спостереження за виборами ENEMO Дрітан Таулла, загалом даючи оцінку виборам в Україні, наголосив, що змінене виборче законодавство в Україні спричинило низку проблем, оскільки виборча система змінилася фактично напередодні проведення виборів, а, як правило, на відповідну адаптацію необхідно щонайменше рік до проведення виборів після змін у законодавстві.

Він також наголосив, що з огляду на те, що нове законодавство не дозволяє використовувати приватні кошти на агітацію, ті кандидати і партії, в яких було більше фінансових ресурсів, мали більше шансів для агітації.

У свою чергу координатор довгострокових спостерігачів місії зі спостереження за виборами ENEMO Флорін Поенару, говорячи в цілому про позитивну оцінку першого туру місцевих виборів в Україні, відзначив і наявність негативних моментів, зокрема, численні помилки з боку членів виборчих комісій. Водночас, за його словами, вони не вплинули на результат, проте цьому необхідно приділити увагу, оскільки у членів комісії недостатньо і досвіду.

Що стосується друку бюлетенів, то, за словами координатора довгострокових спостерігачів місії ENEMO, децентралізація процесу друку бюлетенів призвела до помилок у виборчому законодавстві. "За цими фактами спостерігатимемо в другому турі", - сказав він.

Крім того, Ф.Поенару зазначив, що була велика кількість фактів знищення виборцями своїх бюлетенів, також мав місце підкуп голосів, про що свідчило фотографування бюлетенів перед вкиданням в урну.

Особливу увагу координатор довгострокових спостерігачів ENEMO звернув увагу на такий аспект, як висока політизованість територіальних виборчих комісій, що вплинуло на сам процес роботи комісій і підрахунок голосів. "Ми звертаємося до українських інститутів та адміністрацій, щоб вони зробили усе, щоб робота територіальних комісій була більш професійною і менш політизованою", - наголосив він.

Ф.Поенару зазначив, що спостерігачі ENEMO вважають важливим аспектом об'єктивність і професіоналізм роботи територіальних комісій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА