14:44 21.07.2016

Фесенко: Результат довиборів у парламент – бойова нічия між владою і опозицією

4 хв читати
Фесенко: Результат довиборів у парламент – бойова нічия між владою і опозицією

Проміжні вибори народних депутатів у семи округах підтвердили, що в Україні залишається конкурентна демократія, вважає директор центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Вибори, перш за все, свідчать про те, що в Україні зберігається конкурентна демократія. Тому що ми бачимо, що серед переможців - представники різних політичних сил: це і кандидати-самовисуванці і представники нових партій, які, фактично, з'явилися лише в минулому році і успішно виступили на місцевих виборах – це "Укроп" та "Наш край", - сказав В. Фесенко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Політолог зазначив, що перемога нових політсил – це "заявка на майбутнє". На думку В. Фесенка, їхній успіх на проміжних виборах свідчить про те, що "ці політичні сили не обмежуються успіхом на місцевих виборах, вони претендують і на місця в парламенті і не лише на проміжних виборах".

За словами експерта, "досить успішно виступила "Батьківщина", хоча не можна говорити про її тотальний успіх, все-таки з 7 кандидатів переможцями стали двоє".

"Президентська команда виступила, можливо, менш успішно, ніж очікувалося. У двох округах її представники претендували на перемогу, але на фініші поступилися. До речі, це теж підтверджує тезу про конкурентність, демократичність виборів", - зазначив він.

На думку В. Фесенка, хоча "президентська команда в особі президентської партії (Блок Петра Порошенка – ІФ), можливо, йне дуже успішно виступила на цих виборах, але загалом можна говорити про певну бойову нічию між владою і опозицією на цих виборах".

Відповідаючи на запитання про причини поразки провладної партії В, Фесенко сказав, що "головна причина такого результату - в тому, що партією ніхто не займається".

Він зазначив, що при голосуванні "у більшості випадків усе-таки відіграв свою роль не партійний бренд, особливо коли йдеться саме про парламентські партії, а особистість кандидата". "Наприклад, хто з 7 кандидатів "Батьківщини" переміг? Колишні депутати і люди, впливові в своїх регіонах, той самий Юрій Одарченко. Дуже показово, що він переміг, тому що він був помітною фігурою і в попередніх складах парламентської фракції "Батьківщини", і як керівник Херсонської області. Тому абсолютно не дивно, що він виграв вибори. Так само, як і Руслан Богдан, теж колишній депутат", - пояснив В. Фесенко.

Водночас, на його думку, БПП недооцінила своїх конкурентів у кількох округах, місцями виставивши технічних кандидатів. "Тобто вони, по-перше, не скрізь брали участь у виборах, у низці округів просто відверто, скажімо так, не претендували на перемогу. На мій погляд, така ситуація потребує дуже серйозного аналізу – президентська команда не може бути статистом на виборах. Якщо вона претендує на провідну роль у країні, вони не можуть так от ставитися навіть до проміжних виборів, тому що йдеться про авторитет правлячої партії", - наголосив В. Фесенко.

За словами експерта, "коли партією, партійними справами ніхто не займається, а на місцях, судячи з усього, як мінімум у кількох випадках, місцеві організації БПП грали в піддавки з окремими кандидатами на виборах - ось це, мабуть, і призвело до такого результату".

"Більшість переможців цих виборів, за винятком, напевно, кандидатів від "Батьківщини", або прямо, або опосередковано, співпрацюватимуть з парламентською коаліцією, тому з цієї позиції, нинішня українська влада ці вибори не програли", - підсумував В. Фесенко.

Як повідомлялося, на всіх семи округах, де у неділю відбулися проміжні вибори, завершилася обробка протоколів, отриманих електронним шляхом.

В окрузі №151 (центр – місто Гадяч Полтавської області) переміг кандидат від партії ВО "Батьківщина" Руслан Богдан. Також кандидат від цієї партії, екс-нардеп Юрій Одарченко переміг в окрузі №183 з центром у Херсоні.

В окрузі №23 (з центром у смт Маневичі Волинської області) перемогла кандидат від партії "Укроп", депутат облради Ірина Констанкевич. В окрузі №85 із центром у м. Калуш Івано-Франківської області також переміг Віктор Шевченко від партії "Укроп".

Волонтер, радник міністра оборони України Тетяна Ричкова перемогла в одномандатному окрузі №27 з центром у Дніпрі. В окрузі №114 (центр – смт Станиця Луганська Луганської області) переміг кандидат від партії "Наш край" Сергій Шахов. В окрузі №206 з центром у Чернігові переміг самовисуванець Максим Микитась з результатом 31,45% голосів виборців.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА