11:11 19.08.2016

Манафорта необхідно допитати у справі Лавриновича й отримання ним коштів із тіньової каси ПР - Лещенко

3 хв читати
Манафорта необхідно допитати у справі Лавриновича й отримання ним коштів із тіньової каси ПР - Лещенко

Народний депутат України Сергій Лещенко (фракція "Блок Петра Порошенка") вважає, що українські правоохоронні органи мають подати запит до США з проханням про допит екс-радника колишнього українського президента Віктора Януковича Пола Манафорта, який, як вважає парламентар, зможе пролити світло на факти, яких бракує в розслідуванні кримінального провадження проти екс-міністра юстиції Олександра Лавриновича.

"Існують документи, що пан Манафорт був причетний до підготовки звіту кампанії Scadden, який стосувався справи Юлії Тимошенко за часів Януковича. Є документи, які свідчать, що пан Манафорт безпосередньо переглядав цей звіт, його редагував перед публікацією і давав рекомендації щодо змісту цього звіту", - сказав С.Лещенко на прес-конференції в п'ятницю в Києві.

За словами нардепа, цей епізод потребує окремого розслідування, і, на його думку, "якби слідство допитало пана Манафорта у справі Scadden, то той міг би надати подробиці, яких бракує для засудження пана Лавриновича".

Окрім цього, С.Лещенко зазначив, що в переданих екс-першим заступником глави СБУ Віктором Трепаком до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) документах (так звана амбарна книга Партії регіонів) П.Манафорт, який нині є керівником передвиборного штабу кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа, в період з 20.11.2007 по 5.10.2012 згадується 22 рази, і що згідно із записами йому було виділено $12,7 млн.

При цьому нардеп наголосив, що в документах у рядках із згадуванням американського політтехнолога в графі про отримання коштів стоїть підпис екс-нардепа від фракції Партії регіонів кількох скликань Віталія Калюжного.

13 липня 2015 року Генпрокуратура України пред'явила О.Лавриновичу обвинувачення в скоєнні злочину за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою) у зв'язку із залученням американської юридичної фірми Scadden у справі проти України в Європейському суді з прав людини. Оплата послуг юристів кваліфікована слідством як розтрата шляхом зловживання службовим становищем держкоштів у сумі понад 8,5 млн грн.

18 серпня 2016 року генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив про вручення О.Лавриновичу повідомлення про підозру.

Того самого дня управління зв'язків з громадськістю та ЗМІ Генпрокуратури України повідомило, що обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно О.Лавриновича найближчим часом буде направлено до суду. Дії О.Лавриновича кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 (розтрата майна в особливо великих розмірах) і ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України (службове підроблення) Кримінального кодексу України.

"Колишнього міністра юстиції підозрюють у тому, що в 2013 році за попередньою змовою групою осіб вчинив розтрату бюджетних коштів у сумі понад $1 млн на користь іноземної юридичної фірми з якою безпідставно, у порушення чинного законодавства, було укладено договір на закупівлю Міністерством юстиції України послуг із дослідження дотримання принципів верховенства права і практики Європейського суду з прав людини у справі Юлії Тимошенко", - йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА