10:28 03.08.2017

"Народний фронт" закликав Порошенка не переглядати закон про КС, який, серед іншого, змінює процедуру призначення омбудсмена

3 хв читати
"Народний фронт" закликав Порошенка не переглядати закон про КС, який, серед іншого, змінює процедуру призначення омбудсмена

Фракція "Народний фронт" звернулася до президента України Петра Порошенка з закликом не піддаватися "тиску" і "провокаціям" політичних сил і не проводити ревізію нещодавно ухваленого закону про Конституційний Суд України.

"Народний фронт" переконаний, що на президента чиниться тиск для того, щоб закон було змінено усупереч здоровому глузду і були введені норми, що суперечать юридичній практиці та прийнятим раніше рішенням Конституційного Суду", - йдеться в заяві фракції, опублікованій на партійному сайті "Народного фронту".

У повідомленні наголошується, що зміна процедури обрання уповноваженого Верховної Ради з прав людини на відкриту відповідає правовій позиції - у 2012 році КС на підставі ст. 84 Конституції України визнав неконституційними положення регламенту парламенту, які передбачали таємне голосування бюлетенями.

"Тому спроби внести зміни до чинного закону автоматично народжують правовий конфлікт", - наголошує "Народний фронт".

У політсилі також вважають, що відкрите голосування за кандидатуру омбудсмена гарантує відповідальність кожного народного депутата і усуває ймовірні корупційні інтереси, які можуть виникати при таємному голосуванні.

"Таємне голосування обстоюють, передусім, ті, хто хоче за спиною у суспільства через змову проштовхнути власного кандидата", - зазначають у "Народному фронті".

Фракція також заявляє: "Народний фронт" ... вірить, що глава країни не дозволить маніпуляціям та інтригам, провокаціям і правовому нігілізму впливати на скасування прогресивних і ефективних законодавчих норм, ухвалених парламентом, зокрема за підтримки фракції "Блоку Петра Порошенка" і введених в дію підписом самого президента України".

Як повідомлялося, 13 липня Верховна Рада прийняла закон про КС у другому читанні і в цілому. Він імплементує зміни до Конституції України в частині правосуддя, визначає порядок організації та діяльності КС.

31 липня президент України Петро Порошенко підписав закон "Про Конституційний Суд України". 3 серпня закон вступає в силу.

Цей документ передбачає зміну процедури призначення уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Тепер омбудсмена парламент призначатиме відкритим голосуванням, а не шляхом таємного голосування бюлетенями.

1 серпня П.Порошенко заявив, що найближчим часом внесе на розгляд парламенту законопроект про внесення змін до законодавства в частині призначення та звільнення уповноваженого Верховної Ради з прав людини (омбудсмена).

"Питання процедури призначення і звільнення омбудсмена вимагає окремого рішення, тому найближчим часом президент внесе на розгляд парламенту пропозиції про внесення змін до закону "Про уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" та закон "Про регламент Верховної Ради України" щодо призначення та звільнення омбудсмена", - зазначено в повідомленні прес-служби президента.

Того ж вечора голова фракції "Блок Петра Порошенка" Артур Герасимов заявив, що фракція підтримає ініційований П.Порошенком проект змін до законодавства щодо обрання омбудсмена.

Термін повноважень нинішнього омбудсмена Валерії Лутковської закінчився 27 квітня 2017 року.

Члени парламенту висунули три кандидатури на цю посаду - Людмили Денісової (народний депутат від фракції "Народний фронт"), Сергія Алексєєва (фракція "Блок Петра Порошенка"), Андрія Мамалиги (адвокат, правозахисник, громадський діяч). До 6 червня мало відбутися таємне голосування за цими претендентами.

Однак 5 червня спікер Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що парламент 6 червня не голосуватиме за уповноваженого з прав людини, оскільки Національному агентству із запобігання корупції (НАЗК) було потрібно більше часу для перевірки всіх кандидатів.

Того ж дня заступник голови НАЗК Руслан Радецький заявив, що його відомство вчасно подало до Національного агентства з питань державної служби інформацію про результати спеціальної перевірки кандидатів і не просило додатковий час для спецперевірки.

27 червня А.Парубій заявив, що в парламенті все ще очікують завершення спеціальної перевірки кандидатів на посаду уповноваженого, що стримує винесення питання його призначення до сесійної зали.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА