12:28 18.05.2018

Опоблок готовий узяти на поруки затриманого керівника "РИА Новости-Украина" Вишинського

2 хв читати
Опоблок готовий узяти на поруки затриманого керівника "РИА Новости-Украина" Вишинського

Партія "Опозиційний блок" заявила про готовність узяти на поруки затриманого в Києві керівника "РИА Новости-Украина" Кирила Вишинського.

"Рішення влади про арешт журналістів суперечить закладеним у Конституції принципам прав і свобод. Такими діями влада завдає непоправної шкоди міжнародній репутації та іміджу України як демократичної, правової і просто цивілізованої європейської держави", - наголошується у заяві, оприлюдненій на сайті партії в п'ятницю.

"Опозиційний блок" вважає боротьбу за свободу слова і права журналістів ключовим завданням для всіх демократичних сил в Україні.

"Ми готові узяти затриманого журналіста на поруки і стежитимемо за ходом судових розглядів", - заявили в Опоблоці.

У партії вважають, що загроз, переслідувань або затримань зазнавали усі, "хто намагався говорити правду про війну і нинішню владу". "Це журналісти Руслан Коцаба, Ігор Гужва, Василь Муравицький, Дмитро Василець та Євген Тімонін. Тепер цей список поповнив і Кирило Вишинський. Обвинувачення на адресу журналістів не витримували жодної критики і мали скоріше замовний і політичний характер", - вважають в Опоблоці.

Як повідомлялося, 15 травня 2018 року співробітники СБУ спільно з прокуратурою АР Крим провели слідчі дії (обшуки) в офісі "РИА Новости-Украина" в Києві.

Слідство встановило, що "Федеральное государственное унитарное предприятие "Международное информационное агентство "Россия сегодня" (РФ - ІФ) з метою проведення підривної діяльності проти України в 2014 році без передбаченої законом України "Про інформаційні агентства" державної реєстрації створило "Российское информационное агентство "Новости-Украина", за допомогою якого протягом кількох років українські медіа наповнювалися спотвореною інформацією про події в країні, зокрема усіляко виправдовувалася окупація півострова Крим Російською Федерацією.

Під час розслідування були отримані докази того, що інформація, розміщена на інтернет-ресурсі "РИА Новости-Украина", містить заклики, спрямовані на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності України, державної та інформаційної безпеки.

За результатами проведених слідчих і негласних слідчих дій встановлено причетність громадян України до незаконної діяльності зазначених медіаресурсів в Україні.

Правоохоронці затримали 15 травня в Києві керівника "РИА Новости-Украина" К.Вишинського. Увечері того ж дня йому оголосили про підозру у кримінальному провадженні, відкритому за ч.1 ст.111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

16 травня його привезли до Херсона для обрання запобіжного заходу.

17 травня Херсонський міський суд обрав К.Вишинському запобіжний захід у вигляді арешту до 13 липня.

Стаття 111 Кримінального кодексу України (держзрада), яку застосовують до К.Вишинского, альтернативи утриманню під вартою запобіжного заходу не передбачає. Проте адвокат журналіста заявив, що захист оскаржуватиме обраний підзахисному запобіжний захід.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА