13:11 01.08.2018

Майже 90% українців не є членами жодних громадських організацій

3 хв читати
Майже 90% українців не є членами жодних громадських організацій

Майже дві третини українців не знають, які громадські організації функціонують у їхньому місті, але більше ніж половини вважають, що вони потрібні.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" ім. І.Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова, презентовані на прес-конференції в середу в Києві.

Згідно з результатами опитування, 60% респондентів вважають, що в їхньому населеному пункті потрібні громадські організації, тоді як 18% не бачать у цьому потреби.

При цьому 65% опитаних сказали, що не знають про громадські організації, які діють у їхньому населеному пункті. При цьому 35% стверджують, що знають, які громадські організації працюють у їхньому місті чи селі.

Згідно з дослідженням, 88% українців не можуть сказати, що залучені до активної громадської діяльності. Тоді як 7% вважають себе залученими до такої діяльності.

87% опитаних сказали, що не є членами будь-яких громадських об'єднань. 5% респондентів сказали, що є членами громадської організації, 4% - членами профспілок, 3% - членами релігійних об'єднань, громад, 2% - членами творчих спілок, 1% - політичних партій.

Маючи можливість обрати два варіанти відповіді, респонденти зазначали, що не беруть участі в діяльності громадських організацій, тому що не мають часу на таку неоплачувану роботу (28%), вважають, що їхня участь нічого не змінить (23%), їх зовсім не цікавить така діяльність (22%), не знають, як це реально зробити, й ніхто не пропонував брати участь у діяльності організацій (по 16%).

Крім того, 21% українців особисто готові брати участь у роботі громадських об'єднань, якщо діяльність організацій відповідатиме їхнім переконанням, 20% - якщо така організація працюватиме на благо України, така сама кількість - якщо організацію очолить людина, котра викликає довіру та повагу, 19% - якщо організація матиме репутацію ефективної і такої, що допомагає багатьом людям, така сама кількість - якщо робота в організації дозволить вирішити нагальні проблеми сім'ї або якщо робота в організації дасть гідний заробіток (17%).

При цьому 36% респондентів сказали, що зовсім не мають наміру брати участь у роботі громадських організацій.

42% українців загалом готові надавати фінансову підтримку громадським організаціям, тоді як 56% не готові цього робити.

Серед завдань, якими мають займатися громадські організації, на думку українців, має бути захист соціально вразливих груп населення (так вважають 57% опитаних), контроль діяльності влади (55%), надання людям юридичної та іншої допомоги в обстоюванні своїх прав (45%).

76% українців висловлюється за те, що держава має сприяти розвитку громадянського суспільства. На думку опитаних, держава повинна надавати фінансову підтримку у вигляді грантів (48%), вчасно реагувати на звернення і враховувати пропозиції громадських організацій (48%), спростити процедуру реєстрації та звітності (25%), а також не втручатися й не заважати діяльності громадських організацій (25%).

Найбільшу підтримку держава має надавати волонтерським і благодійним організаціям, які допомагають тяжкохворим і людям з особливими потребами (так вважають 57% опитаних), тим, хто допомагає дітям-сиротам, пенсіонерам, багатодітним сім'ям (56%), хто допомагає армії та постраждалим унаслідок збройного конфлікту (51%), правозахисним організаціям, які борються проти порушення прав людини (42%), організаціям, які допомагають людям брати участь у вирішенні місцевих проблем (40%), які протидіють корупції (36%).

Під час дослідження опитано 2019 респондентів старше 18 років у всіх регіонах за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА