16:16 19.11.2018

Комітет ВР підтримав подання ГПУ на зняття недоторканості з Березкіна

2 хв читати
Комітет ВР підтримав подання ГПУ на зняття недоторканості з Березкіна

Комітет Верховної Ради з питань регламенту визнав недостатньо мотивованими та безпідставними подання генерального прокурора України Юрія Луценка про надання згоди парламенту на затримання й арешт народного депутата з групи "Воля народу" Станіслава Березкіна.

Водночас до мотивованості та обґрунтованості подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності у комітету є низка зауважень, які він викладе в письмових висновках.

Такі рішення члени комітету ухвалили на засіданні в понеділок. При цьому всі три подання в комітеті вважають законними.

Генпрокурор Ю.Луценко на засіданні регламентного комітету виклав суть кримінального провадження, в якому фігурує С.Березкін.

"Із травня 2016 року детективи НАБУ (Національне антикорупційне бюро - ІФ) розслідують кримінальне провадження, в рамках якого встановили, що з вересня 2013 року до січня 2014-го бенефіціарним власником групи "Креатив", яким за версією слідства є С.Березкін, діяв у змові з іншими власниками ПАТ "Креатив Груп" із керівництва і товариства "Кредитне брокерське агентство" шляхом зловживання службовим становищем посадовими особами ПрАТ "Креатив" організував заволодіння коштами, отриманими в "Ощадбанку" під виглядом укладеного договору кредитної лінії в сумі $20 млн", - сказав він.

Генпрокурор зазначив, що договір про кредитну лінію було укладено з порушенням вимог кредитної політики "Ощадбанку" і не було в повному обсязі забезпечено заставою.

"Кредит у $20 млн було забезпечено лише частково нерухомістю, яка на той момент була у позичальника, а решту коштів... фактично заставу було сфальсифіковано шляхом надання нібито договору про продаж нібито майбутнього масла. І ці кошти лягли в основу забезпечення другої частини кредиту в сумі 120 млн 219 тис. 300 грн", - розповів Ю.Луценко.

За його словами, оригіналів цього договору не виявилося ні у банку, ні у позичальника. "Було встановлено, що самі операції, зазначені в договорі, не відбувалися, і предмета застави не було", - додав генпрокурор.

При цьому він повідомив, що після перерахування банком кредитних коштів гроші з групи "Креатив" вивели та привласнили бенефіціари компанії.

За інформацією Ю.Луценка, $20 млн двома рівними траншами було переведено на рахунки компанії, зареєстрованої в Белізі.

У свою чергу нардеп С.Березкін усі обвинувачення на свою адресу спростовує. "Ні я, ні моя сім'я ці злочини не скоювали", - сказав він на засіданні комітету.

Зокрема, депутат вважає безпідставними обвинувачення, які висуває йому НАБУ - в несплаті відсотків за наданим кредитом. "Ось виписка - компанія оплатила $2 млн 300 тис. З моменту... отримання кредиту і до того моменту, коли наша сім'я була акціонером компанії, до літа 2015 року", - зазначив народний депутат.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА