10:10 07.12.2018

Порошенко: Для припинення подальшої агресії РФ в Азовському морі щонайменше необхідно запровадити проти неї "Азовський пакет санкцій"

3 хв читати
Порошенко: Для припинення подальшої агресії РФ в Азовському морі щонайменше необхідно запровадити проти неї "Азовський пакет санкцій"

Недостатньо жорстка реакція світової спільноти на російську агресію проти України, анексію нею Криму та розв'язування бойових дій на Донбасі в 2014 році дозволила Москві продовжувати наступ, порушувати міжнародні правила і договори, і найменшою відповіддю світу, зокрема на атаку РФ проти суден українських ВМС 25 листопада, було б прийняття "Азовського пакета санкцій", заявляє президент України Петро Порошенко.

"Крадіжка Кримського півострова Росією викликала засудження та економічні санкції всього світу. Але, оскільки з'являлися інші новини, про Москву забули, і вона почала розробляти новий напад: міст завдовжки 12 миль між материковою частиною Росії та Кримом", - зазначив П.Порошенко в статті, опублікованій в американській газеті The New York Times, повідомляється на сайті глави Української держави в п'ятницю вранці.

Президент заявив, що "український народ не буде дивитися, як Росія продовжує свою повзучу анексію нашої країни".

Він зазначив, що чотири роки тому, після Революції гідності, що відбулася в Україні, країна не змогла самостійно витримати російську військову авантюру, "але сьогодні ми сповнені рішучості і готові виступити проти Росії".

За словами П.Порошенка, саме тому було запроваджено воєнний стан на території України поблизу російського кордону, щоб країна змогла мобілізуватися, якщо Росія зважиться на посилення своєї агресії. "Але нам також потрібна підтримка міжнародного співтовариства у формі подальших санкцій проти Москви за її останній напад", - наголосив він.

Президент України висловив переконання, що російська атака в Керченській протоці і Чорному морі 25 листопада не була окремою подією, адже з 2014 року Росія регулярно порушує міжнародні правила мореплавства та договори в обох цих водах та Азовському морі.

"Вона викрала наші енергоресурси та рибні ресурси, завдала шкоди засобам існування України, заблокувала трафік і торгівлю в наших портах. Влітку Росія підвищила напруженість, регулярно затримуючи комерційні кораблі, що прямували в українські порти (в Азовському морі - ІФ)", - зазначив П.Порошенко.

За його словами, Росія також веде проти України економічну війну, намагаючись повільно придушити українські експортні ринки, і слова західного засудження цієї осені лише погіршували поведінку Росії. "Українські кораблі, що ніколи не проявляли агресію проти російського військово-морського флоту, ніколи не відкривали вогонь, незважаючи на те, що їх підбурювали, були атаковані з відкриттям вогню та захоплені на шляху додому в міжнародних водах", - нагадав президент, говорячи про події 25 листопада в районі Керченської протоки.

"Це було неспровокованим військовим нападом російських збройних сил на Україну. Москва не сховалася за "маленькими зеленими чоловічками", як це було в Криму в 2014 році, її військовослужбовці не були у відпустці", як стверджувалося, коли в той же рік на Східній Україні почалися бойові дії. Москва цього разу навіть не намагається обманути світ", - додав П.Порошенко.

Глава держави наголосив, що агресія триває, оскільки захоплені 25 листопада українські військовослужбовці і судна перебувають під вартою в Росії, а сотні кораблів блокують в Азовському морі, де росіяни відмовляють їм у дозволі пройти через Керченську протоку. При цьому він звернув увагу, що це не лише українські кораблі, а й судна інших країн.

"Оскільки Крим і Донбас під окупацією, наше спільне завдання - не допустити, щоб Росія вилила свою агресію в Азовське море. І "Азовський пакет санкцій" проти Росії був би найменшою відповіддю світу на цей час. Поки Захід говорить, Путін діє. Настав час відповісти", - резюмував глава держави.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА