17:55 25.06.2019

Клімкін має намір підняти питання про звільнення військовополонених моряків на зустрічі G20 і в ООН

3 хв читати

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав застосувати всі можливі важелі впливу на РФ для звільнення військовополонених українських моряків під час наступної зустрічі країн "великої двадцятки" (G20) в Осаці (Японія).

Про це він написав на своїй сторінці в соцмережі Facebook в аспекті закінчення у вівторок терміну, відведеного РФ Міжнародним трибуналом ООН з морського права для реагування на його рішення і звільнення моряків.

"Втім, і наші американські друзі говорили в Буенос-Айресі, що без звільнення українських моряків зустрічі з російським президентом не буде. Це ж багато чого варте. Тому впевнений, що реакція РФ не змусить себе чекати. Найближчим часом", - написав глава українського зовнішньополітичного відомства

Клімкін також зазначив, що по закінченні терміну Україна має "не тільки моральне, а й юридичне право виносити питання на розгляд ООН та інших міжнародних організацій".

За його словами, РФ "продовжує вдавати, що її це (закінчення строку, визначеного Міжнародним трибуналом ООН з морського права - ІФ) не стосується", проте всі члени арбітражу, крім російського судді, мають іншу думку.

"Росія або виконує рішення міжнародного арбітражу, або доводить, що не виконує так звану конституцію міжнародного простору - Конвенцію з морського права. А також не поважає імунітети, які є основою поняття суверенітету. Тому з нашими друзями і партнерами будемо говорити про необхідність обмеження військового співробітництва з РФ і відсутність будь-яких причин, щоб поважати її імунітети, і багато іншого теж", - резюмував Клімкін.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї захопили в районі Керченської протоки український рейдовий буксир "Яни Капу" та малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" ВМС ЗСУ, що прямували з Одеси до Маріуполя. Було затримано та заарештовано 24 українських моряків. Їх перевезли з Криму до московського слідчого ізолятора "Лефортово", крім того, трьох поранених під час обстрілу росіянами українських моряків було переведено до лікарні СІЗО "Матроська тиша".

Усі моряки заявили слідству, що є військовополоненими.

ФСБ Росії порушила кримінальну справу та пред'явила усім полоненим українським морякам обвинувачення в "незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи із погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення, яким зобов'язав Російську Федерацію звільнити три українські кораблі та 24 моряків і дозволити їм повернутися в Україну.

Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль повідомила, що на початку липня в арбітражному порядку має розпочатися розгляд по суті справи про імунітети українських кораблів і моряків, захоплених РФ у листопаді 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА