16:01 27.09.2019

Для реалізації "формули Штайнмаєра" має бути дотримано стандарти безпеки та встановлено контроль на кордоні з РФ - Кучма

3 хв читати
Для реалізації "формули Штайнмаєра" має бути дотримано стандарти безпеки та встановлено контроль на кордоні з РФ - Кучма

Представник України в Тристоронній контактній групі, другий президент України Леонід Кучма заявив, що проведення виборів на Донбасі (реалізація так званої формули Штайнмаєра) можливе після дотримання стандартів безпеки та встановлення контролю над українсько-російським кордоном.

"Коротко щодо "формули Штайнмаєра". Моя позиція дуже проста і зрозуміла: мають бути дотримані стандарти безпеки і всі інші стандарти - тоді ми готові проводити вибори. У тому числі питання кордону українсько-російського. Я не кажу, що ми сьогодні можемо там прикордонників українських поставити, але хоча б СММ ОБСЄ - її і сьогодні туди не пускають. А коли неконтрольованого кордону близько 450 км - що це таке?" - сказав Кучма під час спілкування зі студентами Університету ім. Альфреда Нобеля в м. Дніпрі, відповідаючи на запитання щодо "формули Штайнмаєра".

За його словами, якщо Україна та Росія хочуть проведення демократичних виборів і "щоб українська територія дійсно стала українською", а не підконтрольною Росії, то треба зробити "все, що відповідає цим стандартам". "Тоді і мир буде в Україні. Це записано і в Мінських угодах: перший пункт - безпека. А якщо щодня там стріляють, то про що можна говорити, якщо щодня гинуть люди?", - запитує Кучма.

Він зазначив, що не може сприймати позицію деяких політиків і не готовий підписувати документ, який не включає безпеку українців на Донбасі. "Коли з того боку (з Росії) звучить, що "ми один народ", то чому ми вбиваємо свій один народ? Тому ту політику, яку ми іноді слухаємо від деяких політиків, я сприймати не можу і під таким документом ставити свій підпис не хочу", – наголосив Кучма.

Як повідомлялося, на засіданні ТКГ у Мінську 18 вересня не було погоджено "формулу Штайнмаєра". Кучма заявив, що її реалізація можлива лише за умови виконання деяких пунктів.

"Представник України в ТКГ зазначив, що українська сторона не має принципових заперечень по суті т. зв. формули Штайнмаєра про місцеві вибори. Однак реалізація цієї формули можлива лише за умови виконання наступних пунктів: повне припинення вогню; забезпечення ефективного моніторингу СММ ОБСЄ на всій території України; виведення з території України збройних формувань іноземних військ і військової техніки; розведення сил і засобів уздовж усієї лінії зіткнення; забезпечення роботи Центральної виборчої комісії України, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів; встановлення контролю над непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону та виконання інших пунктів, передбачених українським і міжнародним законодавством та Мінськими угодами", - написала тоді прес-секретар Кучми Дарка Оліфер у Facebook.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що ТКГ 18 вересня через технічне непорозуміння письмово не погодила умов проведення виборів на окупованій частині Донбасу.

За його словами, остання редакція "формули Штайнмаєра" звучить так: "Закон набирає сили о 20:00 за місцевим часом у день голосування на дочасних місцевих виборах в окремих районах Донецької та Луганської областей, які призначені та проведені у відповідності до Конституції України та спеціального закону України, що регулює проведення місцевих виборів у згаданих районах. Він діятиме на тимчасовій основі до дня публікації остаточних висновків місією БДІПЛ ОБСЄ зі спостереження за виборами, на основі усталеної практики БДІПЛ ОБСЄ, про відповідність у цілому дочасних місцевих виборів стандартам ОБСЄ та міжнародним стандартам демократичних виборів, а також українському законодавству, і в якому міститься відповідь на питання, погоджене в "нормандському форматі", схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною в її запрошенні та діючим головою ОБСЄ директору БДІПЛ.

Цей закон продовжує діяти на постійній основі в разі, якщо в остаточному звіті БДІПЛ ОБСЄ відповідно до усталеної практики дійде висновку про те, що дочасні місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей були проведені в цілому відповідно до стандартів ОБСЄ та українського законодавства, відповідаючи на запитання, погоджене у "нормандському форматі", схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною в її запрошенні та діючим головою ОБСЄ директору БДІПЛ".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА