19:46 21.10.2019

У ЄС занепокоєні припиненням реформ в Україні, зокрема у сфері охорони здоров'я

3 хв читати
У ЄС занепокоєні припиненням реформ в Україні, зокрема у сфері охорони здоров'я

Призупинення реформ в Україні, зокрема у сфері охорони здоров'я, а також "сліпе" голосування в стінах Верховної Ради викликає у європейської сторони занепокоєння, заявила віце-президент Комітету асоціації "Україна-ЄС", депутат Європейського парламенту Віола фон Крамон-Таубадел (Viola von Cramon-Taubadel).

"Те небагато хорошого, що було досягнуто при президенті Порошенку, поки що не просувається вперед, наприклад, у реформі охорони здоров'я, що викликає занепокоєння. Це не відповідає очікуванням Європи і Європейського парламенту щодо того, що Україна стане європейською країною з європейськими цінностями", - сказала Віола фон Крамон в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За її словами, перший етап реформи був "одним із найбільших досягнень за дуже короткий проміжок часу", коли МОЗ очолювала Уляна Супрун, і "навіть не розпочавши... другу стадію реформи, новий міністр охорони здоров'я і її команда роблять все проти".

Віце-президент Комітету асоціації "Україна-ЄС" зазначила, що сумнівається в оточенні президента України Володимира Зеленського, і в тому, в якій мірі він правильно поінформований про процеси в країні. "Особливу проблему я бачу в пані Богдані (керівник Офісу президента України Андрій Богдан - ІФ), тому що він дуже небезпечний... Я думала, що Зеленський - нова фігура, але ні. Сам по собі - так, але не люди, які за ним стоять. Можливо, деякі з його компанії, "Кварталу 95", і є професіоналами... Але доти, доки Богдан є найважливішою фігурою в його офісі, іншим буде дуже важко", - зазначила Віола фон Крамон.

Вона також зазначила, що "Україні потрібен український парламент, який працює ефективно й усвідомлено на основі реальних демократичних процедур" і зазначила, що цього не вистачає парламенту, який працює "в турбо-режимі". "Ми, як депутати Європейського парламенту, маємо наполягати на чистій процедурі ухвалення законопроектів, ми маємо наполягати, щоб роль парламенту була сильною, щоб депутати в повному обсязі використовували свої права і виконували свої обов'язки, щоб була прозорість процедури та відповідне обговорення", - наголосила віце-президент Комітету асоціації "Україна-ЄС".

Віола фон Крамон зауважила, що європейська сторона дуже зацікавлена в продовженні інтенсивної співпраці з Україною, але вважає, що сильний парламент означає іншу процедуру ухвалення законопроектів.

"Ми виділяємо достатню кількість грошей цій чудовій країні (Україні - ІФ), багато грошей іде на реформи. І якщо пан Зеленський не хоче продовжувати з цими реформами, а замість цього їм перешкоджати або навіть повернути їх назад, ми маємо на це реагувати. Ми не мовчатимемо", - зазначила вона.

За словами віце-президента Комітету асоціації "Україна-ЄС", у Європейському парламенті є велика підтримка України, і при цьому є високі очікування до проведених в Україні реформ. Тому європейська сторона готова продовжити фінансову допомогу, "але не як само собою зрозуміле", а має бачити результати і докази, "що гроші були використані належним чином".

"У країні має бути сильний парламент. Те, що ми бачимо, так це свого роду сліпе голосування. Занадто багато на кону, занадто багато чого можна втратити. І якщо люди не будуть задоволені, я маю на увазі тих, хто повертається з війни, тих, у кого є зброя - наступний Майдан не буде мирним. Це може бути жахливо", - зазначила Віола фон Крамон.


Повний текст інтерв'ю розміщено на сайті агентства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА