07:29 12.11.2019

Стефанчук назвав п'ять напрямків розвитку народовладдя в Україні

2 хв читати
Стефанчук назвав п'ять напрямків розвитку народовладдя в Україні

Перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук в ефірі програми "Свобода слова" назвав п'ять ключових напрямків розвитку народовладдя, які "Слуга народу" пропонуватиме на розгляд парламенту.

"Ми вивчили зарубіжний досвід і дійшли висновку, що для України з усього цього великого переліку правильними будуть п'ять основних напрямків. Насамперед, це питання всеукраїнського референдуму, це необхідний захід. Ми будемо пропонувати предмети всеукраїнського референдуму, але крім нього ми звернули увагу, що потрібно приділити велику увагу і місцевим референдумам, тому що місцеві громади повинні мати право на самовизначення", - заявив Стефанчук.

Окрім цих двох пунктів заступник голови Верховної Ради також наголосив на важливості так званих "народних ініціатив", до переліку яких входить право громадян на законодавчу ініціативу. Згадав Стефанчук і Електронні петиції.

"Четвертим напрямком, про який ми говорили, стали, так звані, recalls або відгуки. Вони повинні стосуватися посадових осіб, які делегуються у владу. Перший крок у цьому напрямку зробив Володимир Зеленський, подавши до парламенту законопроект про імпічмент. Ми йдемо далі, ми хочемо, щоб кожна посадова особа розуміла, якщо вона не справляється зі своїми обов'язками, то має бути процедура її відкликання", - говорить віце-спікер.

Він вважає, що recalls повинні стосуватися і рішень, прийнятих посадовими особами. З цією метою розробляється законопроект про народне вето.

"П'ятий напрямок, за яким ми працюємо, це формулювання адженди або порядку денного. Тільки народ повинен сказати на місцевому або загальнонаціональному рівні:" Вибачте, але для нас пріоритетним є перше, друге і третє, а не те, що ви собі думаєте". Тому ми підходимо до цього питання комплексно. Вже на розгляді суду є правки до Конституції, якими ми пропонуємо визнати народ України суб'єктом законодавчої ініціативи, якими є президент, уряд і народні депутати", - говорить Стефанчук.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА