07:40 16.11.2019

У законопроекті про ринок землі до другого читання будуть враховані всі питання, які непокоять депутатів і суспільство

2 хв читати
У законопроекті про ринок землі до другого читання будуть враховані всі питання, які непокоять депутатів і суспільство

У законопроекті №2178-10 "Про обіг земель сільськогосподарського призначення" перед другим читанням будуть враховані всі проблемні питання, які турбують народних депутатів і українське суспільство, підкреслює уповноважений президента України із земельних питань Роман Лещенко.

"Уряд запропонував свою модель, парламент висловив свою позицію в рамках відповідного законопроекту, а президент сказав своє слово і озвучив у понеділок основні моменти. Ключовий посил: між першим і другим читанням усі ті проблемні питання, які турбують народних депутатів, українське суспільство, будуть враховані, і народні депутати з усіх фракцій будуть пропонувати свої правки", - сказав він в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" на телеканалі "Україна" в п'ятницю ввечері.

Лещенко переконаний, що цей закон не може бути прийнятий у другому читанні без консенсусу в парламенті.

Як повідомлялося, 11 листопада президент України Володимир Зеленський заявив, що між першим і другим читанням у Верховній Раді в законопроекті про ринок землі буде закріплено право продажу і купівлі землі тільки українськими громадянами і компаніями.

Також Зеленський заявив, що громадяни інших держав та іноземні компанії отримають право купувати українську землю, тільки якщо на це дасть згоду український народ на всеукраїнському референдумі. Президент зазначив, що найближчим часом Верховна Рада розробить і прийме закон, який "чітко встановить види і механізми референдуму, і нарешті дасть українцям право вирішувати долю того чи іншого дуже важливого дня них питання".

14 листопада Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №2178-10 "Про обіг земель сільськогосподарського призначення", який передбачає скасування з 1 жовтня 2020 року заборони на відчуження сільгоспземель усіх форм власності. За відповідне рішення проголосували 240 народних депутатів: 227 депутатів фракції "Слуга народу" і 13 позафракційних депутатів.

10 жовтня група депутатів з фракції "Слуга народу", серед яких глава профільного комітету Микола Сольський, зареєструвала в Раді альтернативний урядовому законопроект №2178-10, згідно з яким купувати сільгоспземлі можуть громадяни і юридичні особи України, територіальні громади, держава.

Документом до 1 січня 2024 року запроваджується заборона на покупку сільгоспземель юрособами, бенефіціарами яких є іноземці, іноземні держави, особи без громадянства. Одночасно дана норма не поширюється на агрокомпанії, у яких було оформлено право оренди, емфітевзису до відкриття ринку землі і які зареєстровані в Україні понад трьох років.

Водночас документом пропонується позбавити права на покупку землі фіз- і юросіб, іноземні держави, які потрапляють під дію закону про санкції. Іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на землю сільгосппризначення в порядку спадкування за законом, але зобов'язані здійснити їх відчуження протягом одного року з дня придбання.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА