12:45 24.09.2020

Фокін вибачився за використання слова "повстанці" стосовно НЗФ на Донбасі і визнав його вживання недоречним

2 хв читати
Фокін вибачився за використання слова "повстанці" стосовно НЗФ на Донбасі і визнав його вживання недоречним

Перший заступник глави української делегації у Тристоронній контактній групі Вітольд Фокін вибачився за обмовку в недавньому інтерв'ю "Українському радіо", коли, говорячи про необхідність розміщення військового контингенту ООН на українсько-російському кордоні, щоб виключити постачання допомоги, насамперед військової, з території Російської Федерації, "необачно вжив термін "повстанці".

"І хоча це слово використовував і попередній президент України, зокрема, в його промові, якщо не помиляюся, у Цюрихському університеті у січні 2015 року, правильно було б сказати "бойовики". Я щиро прошу вибачення у всіх, кого зачепили мої слова. Як патріот України і як один із перших керівників відродженої української держави, я щиро бажаю і зроблю все для того, щоб в Україну повернувся мир, щоб не гинули наші військові, мирні громадяни. Такою бачу свою роль в українській делегації у Тристоронній контактній групі", - сказав він у коментарі, переданому в четвер агентству "Інтерфакс-Україна".

Фокін зазначив, що йому справді шкода, що його обмовка викликала такий значний резонанс у суспільстві. "Водночас хочу запевнити всіх, що зусилля, які ми з колегами докладаємо для досягнення нашої з вами спільної мети - відновлення суверенітету України і територіальної цілісності нашої держави в міжнародно-визнаних кордонах, мають незрівнянно більше значення, ніж невдало вжите слово!" - наголосив він.

21 вересня Фокін в ефірі програми "Персона ґрата" на "UA: Українське радіо" зазначив, що можна використати мандат Ради безпеки ООН і сформувати "міжнародний тимчасовий уряд" на непідконтрольних Україні територіях Донбасу для проведення там місцевих виборів.

"Тому що, як правило, такі вибори одна зі сторін визнає сфальсифікованими, нелегітимними тощо. А якщо це буде проведено під егідою ООН, то ніхто навіть і рота не відкриє. Вибори буде визнано такими, що відбулися. У мандаті Ради безпеки ООН записано право створювати міжнародний тимчасовий уряд із терміном необхідним може бути на рік, може - на два. А безпеку гарантувати можуть міжнародні миротворці, тобто військовий контингент ООН. Ця пропозиція, по суті, не нова, про неї вже говорили", - сказав він.

Фокін зазначив, що Росія раніше погодилася на такий спосіб руху до миру, але сказала, що військовий контингент ООН має бути зосереджений тільки на нинішній лінії розмежування на Донбасі.

"Звісно, з цим погодитися не можна. Потрібно або такий самий контингент розташувати на кордоні з Росією, щоб припинити звідти допомогу повстанцям, або на всій території. Зрештою, в Мінських угодах написано, що можна зосередити ці війська ООН на лінії розмежування і на території, на якій відбуватимуться вибори", - зазначив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні критично важливе - Зеленський на зустрічі з Гремом

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Зеленський зустрівся із сенатором США Гремом у Києві - посольство США

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Глава Євроради закликав зміцнити оборонний потенціал Європи, перейти в режим "воєнної економіки"

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА