15:21 10.11.2020

КВУ занепокоєний затягуванням підрахунку голосів на місцевих виборах і вбачає в цьому політтехнологію

2 хв читати
КВУ занепокоєний затягуванням підрахунку голосів на місцевих виборах і вбачає в цьому політтехнологію

Комітет виборців України (КВУ) вважає, що головною причиною затягування підрахунку голосів на місцевих виборах у деяких громадах є масові звернення партій і кандидатів до судів із вимогою оскарження результатів, при цьому часто такі скарги не мають достатніх обґрунтувань.

"Основна причина затягування – масові звернення партій і кандидатів до судів з вимогами щодо оскарження результатів виборів. (...) Часто вимоги щодо перерахунку голосів та визнання виборів недійсними, які подають політичні партії і кандидати, не є належним чином обґрунтованими і не базуються на фактах щодо порушень виборчого законодавства в день голосування", - йдеться в заяві КВУ на сторінці в Facebook у вівторок.

У КВУ зазначають, що наразі проблемним є встановлення результатів виборів у Львові, Чернівцях, Тернополі, Броварах. Також затягнувся процес встановлення результатів виборів до Київської, Волинської, Херсонської, Одеської обласних рад. Судові оскарження мали місце щодо встановлення результатів виборів Кароліно-Бугазської ОТГ Одеської області. Внаслідок порушень виборчого законодавства ЦВК було достроково припинено повноваження Марганецької ТВК Дніпропетровської області та Васильківської ТВК Київської області.

За оцінкою комітету, затягування підрахунку голосів в окремих громадах має ознаки політтехнологій та використовується для перерахунку голосів виборців на користь зацікавлених партій або кандидатів.

"КВУ закликає політичні партії та кандидатів відповідально ставитися до подання позовних заяв і не зловживати правом на судове оскарження, штучно затягуючи встановлення результатів виборів", - зазначено в повідомленні.

У комітеті також нагадали, в яких випадках територіальна виборча комісія ухвалює рішення про визнання виборів такими, що не відбулися, і про призначення повторних виборів (ч. 1 ст. 280 Виборчого кодексу України).

Місцеві вибори в Україні відбулися 25 жовтня. Результати мають бути встановлені не пізніше ніж на 12-й день після дня голосування, тобто до 6 листопада включно. Проте, як пояснили в ЦВК, після цього тервиборчкоми мають оприлюднити результати в місцевих друкованих ЗМІ, на сайті ради або ТВК, а також повідомити про результати Центральній виборчій комісії. Проте дедлайну для подання даних до ЦВК немає.

Джерело: https://www.facebook.com/cvu.ngo/posts/4612453695463017

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА