13:52 18.10.2021

КВУ: Увага правоохоронців до органів місцевого органів самоврядування вдесятеро більша, ніж до призначених чиновників - розпорядників бюджету

3 хв читати

Київ. 18 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Під пильною увагою правоохоронців перебуває робота органів місцевого самоврядування, тоді як призначені голови облдержадміністрацій та служба автомобільних доріг є основними розпорядниками бюджетних коштів, зазначають у Комітеті виборців України (КВУ).

На прес-конференції в понеділок в агентстві "Інтерфакс-Україна" генеральний директор КВУ Олексій Кошель розповів, що КВУ здійснив аналіз відкритих судових рішень із проведення процесуальних рішень у міських радах обласних центрів і облдержадміністраціях.

За словами Кошеля, протягом останнього року було багато інформаційних повідомлень про обшуки та затримання в Києві, Черкасах, Запоріжжі, Харкові, Кривому Розі, Одесі, Полтаві, Чернівцях.

"Певне занепокоєння викликає те, що кілька місцевих голів, політичних партій, які вони представляють, заявили про політично мотивовані дії правоохоронців ... Нашим завданням було проаналізувати судові рішення і зробити картину можливої упередженості представників правоохоронних органів", - зазначив гендиректор КВУ.

Він уточнив, що дослідження здійснювалося на основі аналізу відкритих даних, що містяться на сайті "Судова влада" з 1 січня 2020 року до сьогодні, аналізувалися судові постанови щодо обшуків, вилучення майна, затримання осіб, тимчасового доступу до документів, обрання запобіжного заходу. Загалом було проаналізовано 13 тис. 218 судових рішень.

"Ми чітко бачимо ... принцип перевернутої піраміди ... фактично можемо говорити про увагу правоохоронних органів до двох категорій: мінімальну увагу до облдержадміністрацій і до служби автомобільних доріг та максимальну увагу на рівні місцевого самоврядування. Тобто, фактично йдеться про пильну увагу до обраних осіб і мінімальну увагу до ОДА, служби автомобільних доріг - до призначених осіб", - розповів Кошель.

Він наголосив: "81% судових рішень стосується саме рівня місцевого самоврядування. Значно менший показник - це облдержадміністрації (16%) і лише 3% - служба автомобільних доріг. Тобто понад 80% судових рішень - обшуки, арешти - це рівень самоврядування і лише 20% - облдержадміністрація".

"Тиск, увага правоохоронних органів, судові рішення стосовно місцевого самоврядування, тоді як 80% коштів у розпорядників облдержадміністрацій і служби автомобільних доріг ... Увага правоохоронних органів фактично вдесятеро більша, ніж до призначених осіб - голів ОДА та служби автомобільних доріг, які є розпорядниками левової частини коштів ... В ОДА та службі автомобільних доріг ... корупції просто не помічають", - підсумував гендиректор КВУ.

За його словами, аналіз судових рішень свідчить про те, що процесуальні дії переважно проводяться в організаціях, які володіють значно меншими бюджетними коштами.

Також гендиректор КВУ звернув увагу на те, що Київміськадміністрація значно лідирує за кількістю процесуальних дій.

"Сплеск інтересу правоохоронців до столиці є надзвичайно високим... У Києві зафіксовано понад 2 тисячі процесуальних дій, тоді як на другому місці - Одеська ОДА, де зафіксовано майже вдесятеро менше процесуальних дій - лише 234".

У свою чергу заступник гендиректора КВУ Наталія Линник додала, що з понад 13 тисяч проаналізованих судових рішень лише у 2% мали місце вироки суду.

"Про що це може свідчити? Про те, що справи було відкрито, очевидно, з метою антипіару тих претендентів, які йшли на мерів міст у 2020 році", - сказала Линник.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА